Оръжейният търговец "Армако" купи ски център "Картала"

Снимка: Infomreja.bg

Компанията за търговия с оръжие "Армако" е новият собственик на ски зоната "Картала", която се намира в местността Бодрост край Благоевград. Сделката е сключена в първите дни на новата година, като продавач е Българо-американска кредитна банка (БАКБ).

Зоната, която включва ски писти с дължина 5 км, кабинков лифт с две станции и два ски влека, започна да се изгражда през 2006 г. от дружеството "Прима инвест БГ", свързано с благоевградския текстилен предприемач Илия Ризов, но впоследствие попадна под контрола на банката заради неизплащан кредит. Сега в намеренията на новата фирма купувач влизат нови инвестиции, като предстои да бъде направена оценка какви ще бъдат те.

Сделката

Пред "Капитал" основният акционер и председател на надзорния съвет на БАКБ Цветелина Бориславова съобщи, че сделката е реализирана бързо, като в нея е имало и посредник - компания за недвижими имоти, която е довела купувача - компанията за търговия с оръжия "Армако". "Купувачът покри дълговете, дори не в пълен размер, но това е много стар лош кредит, провизиран през годините, лош е отпреди 2011 г.", коментира Бориславова.

В "Армако" мажоритарен собственик с 66% е Цвета Караиванова, дъщеря на изпълнителния директор и един от основните акционери в оръжейния производител "Аркус" - Дочо Караиванов. В една от дъщерните фирми на "Армако" директор е Дмитрий Илов, син на бившия посланик на България в Либия Кръстьо Илов. Друго дъщерно дружество на оръжейния търговец - "Армако холидейс", през лятото на 2018 г. е изтеглил 15 млн. евро кредит от ПИБ за срок от десет години при 5%.

От компанията купувач "Армако" отказаха да съобщят цената на сделката, но потвърдиха, че тя вече е приключена. "Решихме да инвестираме в нашата природа, определено смятаме да развием курорта", коментира изп. директор на "Армако" Владимир Александров, който заедно с децата си притежава 34% от дружеството.

По думите му на този етап е рано да се направи оценка на бъдещите инвестиции, като предстои изготвянето на проекти и разговори с община Благоевград. "Имало е много добри намерения там, но нещата в един момент са спрели", коментира Александров, допълвайки, че целта на новия собственик е "Картала" да се превърне в "един съвременен курорт".

Замръзнал проект

Проектът за развитие на ски зона над Благоевград датира още от 80-те години, като през годините в публичното пространство са лансирани различни идеи. По-сериозно раздвижване има през 2005 г., когато местният предприемач Илия Ризов, който има и шивашки бизнес, влиза в публично-частно партньорство с общината за развитие на центъра чрез дружеството си "Прима инвест БГ". Общината от своя страна апортира терени.

Компанията тегли кредит от Българо-американска кредитна банка за проекта като по информация в различни медии тогава той е за над 4 млн. евро. Първият опит за отварянето на ски зоната, която се намира в близост до Национален парк "Рила", е през есента на 2008 г. и попада в полезрението на медиите с комичната ситуация, при която тогавашният премиер Сергей Станишев и други официални лица засядат в новоизградения лифт заради спрял ток.

Впоследствие се оказва, че самото съоръжение е пуснато незаконно, тъй като не е преминало задължителен преглед от агенцията за технически надзор, а природозащитници оспорват проекта заради строителство, без да е приключила оценката за въздействие върху околната среда. Така от институциите съобщават, че всъщност присъствието на Станишев на "Картала" не е било свързано с откриване на ски центъра, а за оглед на унищожени от горски пожари терени в района, докато новоизграденият лифт е бил в тестови период.

С казуса с "Картала" обаче се заема Върховната административна прокуратура, която оспорва разрешителното за строеж, но впоследствие делото за това е прекратено.

Ски център "Картала" е официално открит през 2009 г. Междувременно данни в Имотния регистър сочат, че инвеститорът в проекта "Прима инвест БГ" започва да не обслужва кредита си - към него са подписани няколко анекса, а съдия изпълнители започват да продават различни имоти на собственика Илия Ризов и негови фирми. В следващите години периодично се съобщават информации за интереси към ски центъра от потенциални инвеститори като са водени преговори включително и с община Благоевград, но до сделка не се стига.

Сред кандидатите е бил и местният бизнесмен Иван Чапов, чиито компании изграждат соларни паркове в чужбина, а е една част от печалбите инвестират в туризма в България. Преди две години той придоби и "Катарино СПА хотел" край Разлог, а Цветелина Бориславова потвърди, че са водили преговори и с него за "Картала", но до сделката не се е стигнало.

Ски зона "Картала" разполага с 5 км ски писти, лифт с две станции, два ски влека и малък хотел с ресторант. Заради бързата връзка с магистрала "Струма", столицата и летището амбициите първоначално бяха зоната да се развие до голям курорт, който да привлича и чуждестранни туристи. През последните години зоната беше пълна основно през уикенда със скиори от региона и София, както и от любители на фрирайда заради добрите условия там./ Капитал

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK