Д-р Рапатинска, ЦСМП-Кюстендил: Не сме отказали да констатираме смъртта на починалия турист в Рила

Снимка: Infomreja.bg, архив

Екипът на Спешен център - Сапарева баня, не е отказал да констатира смъртта на починалия турист в Рила. Не е имало никакво забавяне от наша страна, обяви пред ИНФОМРЕЖА директорът на ЦСМП – Кюстендил, д-р Албена Рапатинска.

„При планинските спасители е пристигнал с линейката д-р Христов. Той е завеждащ филиала в Сапарева баня. Мога да кажа, че е изключително добър професионалист и уравновесен човек. Едва ли си е изпуснал нервите. Най-вероятно планинските спасители са били прекалено изморени и изнервени от проведената спасителна акция в планината.

Веднага, след като е пристигнало тялото на мъжа, колегата е направил кардиограма и е издал смъртен акт. Заедно със спасителите е била и сестрата на починалия, която е отказала аутопсия. В този случай ние нямаме ангажимент да транспортираме тялото, още повече с линейка. Тук проблемът идва от факта, че спасителите не са искали да чакат кола на траурната агенция“, обяви още д-р Рапатинска.

Тя уточни, че филиалът в Сапарева баня разполага с една-единствена линейка, която е предназначена за оказване на помощ при спешни случаи, а не да транспортира починали хора.

„Колегите са си свършили работата и са констатирали смъртта. Не е тяхно задължение обаче да транспортират трупа. Това може да стане единствено, ако близките са пожелали аутопсия, тогава изпращаме трупна кола и се спазва определена процедура“, обясни още началникът на Спешен център, д-р Албена Рапатинска.

Както ИНФОМРЕЖА съобщи, в събота малко след 14 часа, 54-годишен турист от Смолян почина от инфаркт на връх Дамга в Рила планина. Тялото на мъжа беше свалено от планински спасители от Дупница, след 8-часова спасителна операция в планината.

Основен проблем за ангелите от планината бил отказът от страна на Спешен център – Сапарева баня, да транспортира тялото на починалия турист.

„В продължение на един час се разправяхме. Този лекар, който дойде и беше дежурен, се държа страшно арогантно. Може ли повече от час да не констатира смъртта на мъжа, да го прегледа. Подобно нещо ни се случва за първи път. Наложи се на нас самите да транспортираме с уазката починалия човек. В Сапарева баня ни чакаше сестра му, която беше ангажирала траурна агенция. Какво трябваше да направим, да го зарежем ли?“, разказа с възмущение завеждащият Планинска спасителна служба – Дупница, и участник в акцията, Божидар Джокин.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK