Пиринските стражи от Гоце Делчев отбелязаха с поход годишнината на резерват „Юлен“

Туристите покориха върховете Безбог и Полежан

Служители на Дирекция „Национален парк Пирин“ и членове на клуб „Пирински стражи“ отбелязаха 25 години от създаването на резерват „Юлен“ в Пирин. Това стана вчера - 26-и август, с поход в планината.

Ентусиастите изкачиха  връх Безбог (2645 м) и връх Полежан (2851 м) и се насладиха на прекрасната гледка към Попово езеро, Горно Полежанско езеро (най-високото на Балканите) и Горно Газейско езеро (ез. Дамата с кока).

Походът бе организиран от паркови служители и ръководителите на младите туристи, със съдействието на ДНП.

Резерват „Юлен“ е обявен със заповед № РД-223 от 26.08.1994 г. на Министерството на околната среда. Площта на резервата е 3156,2 ха, разположени между 1650 м н.в. и 2851 м н. в. Целта на природния обект е да се запазят без човешка намеса образци от горски, субалпийски и алпийски екосистеми върху силикатна скална основа, както и находища на редки, застрашени и местни ендемични (обитаващи само определена територия) животински и растителни видове.

Пиринските стражи благодарят на г-н Баненски – директор на Дирекция „Национален парк Пирин“, и на парковите служители за поредната реализирана съвместна инициатива, за съдействието и подкрепата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK