Пиринският депутат Атанас Стоянов пита министър Рашидов за македонските фалшификации на Талев

Депутатът Атанас Стоянов, снимка: ВМРО

Текстове в романите „Железният светилник“, „Преспанските камбани“ и „Илинден“ са изопачени и подменени в издания, разпространявани в Македония. По този повод народният представител от ПГ на „Патриотичен фронт“ Атанас Стоянов внесе питане до министъра на културата Вежди Рашидов относно подмяна на съдържанието на романите на Димитър Талев. 

Трите книги, както и цялата тетралогия на Димитър Талев, са връх в нашата литература, свързана със стремежа на българите за национално Възраждане и духовност, с борбите за независима българска църква и за освобождение на българите в Македония от турско робство, се казва в преамбюла на питането.

Стоянов посочва, че според наследниците на Димитър Талев, както и български литератори, съдържанието на трите книги е съзнателно и тенденциозно подменено.

Този недобросъвестен акт не само нарушава авторските права на Димитър Талев, но и неговата художествена философия и основните идеологически мотиви за българския характер на книгите и героите в тях. 

Народният представител обръща внимание на министър Рашидов, че изопачаването на съдържанието на „Железният светилник“, „Преспанските камбани“ и „Илинден“ е недопустимо не само от юридическа гледна точка, тъй като погазва международното нормативно законодателство, свързано с авторското право, но и спогодби между България и Бивша югославска република Македония в областта на културата, изкуството и литературата. 

Конкретните въпроси на Атанас Стоянов към министър Рашидов са следните:

1. Има ли и какви конкретни действия е предприело Министерство на културата срещу съзнателната и тенденциозна подмяна с антибългарска насоченост на съдържанието на книгите на Димитър Талев в Бивша югославска република Македония?

2. Има ли Министерство на културата информация за други подобни тенденциозни случаи на подмяна и фалшификация на художествени произведения на български автори в Бивша югославска република Македония?

3. Нарушени ли са със съответни международни спогодби в областта на културата и авторските права от страна на Бивша югославска република Македония и какви действия предприема българската страна за тяхното спазване?

Народният представител е пожелал отговорите да му бъдат представени в писмена форма.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK