За месец планинските спасители помогнаха на над 20 туристи

Снимка: Infomreja.bg

Напрегнати дни за планинските спасители

Настъпи период от годината, когато планините са предпочитано място за отдих и акциите на спасителите от ПСС при БЧК стават ежедневие.

На 27 юни в района на х. Мочарата в Пирин моторист на 35 години пада на терен с мокри камъни. Петима планински спасители от отряд Банско достигат пострадалия, който е със счупена ключица и травми на коляно и китка, оказват му първа помощ  и го транспортират до екип на спешна помощ.

На 28 юни се провеждат три акции.

Хижарят на х. Рай подава сигнал. Турист на 40 години е паднал от легло в хижата и сериозно е наранил главата си. Двама спасители от отряд Калофер отиват на мястото, поставят шийна яка и транспортират пострадалия. Няколко часа по-късно в Централния денонощен пост( ЦДП) на ПСС постъпва сигнал за пострадала 69-годишна жена в Люлин планина със съмнения за фрактура на глезена. В акцията се включват 6 доброволци на ПСС от отряд София. По същото време в района на х. Вихрен 11 души от отряд Банско транспортират със спасителна носилка изтощен турист, който не е преценил собствените си възможности.

На 4 юли в района на Рилски езера жена на 60 години с травма на глезена е транспортирана до лифта от 5 планински спасители.

На 5 юли от ЦДП предават, че в района на х. Плевен на стръмна и мокра пътека са пострадали 2 жени – едната, на 71 години, е с травма на глезена, а другата, на 62 години, е с травма на китката. В акцията се включват 9 души от отряд Троян, които транспортират туристките до очакващата ги линейка на спешна помощ.

На 10 юли хижарят на х. Рай подава сигнал за неопитна туристка с лоша екипировка, която се е подхлъзнала по пътека и е с травма на глезена. Оказана и е помощ от отряд Калофер.

Два дни по-късно – на 12 юли, мъж на 40 години се изгубва в района на Бачковски манастир. Открит е от двама спасители от отряд Пловдив.

Отряд Сливен проведе две акции в два поредни дни в един и същ район. На 14 юли 7 планински спасители издирват и извеждат от трудна ситуация мъж, който се е изгубил в местността Долапите в посока връх Гаговец, Стара планина, а на следващия ден 10 спасители се включиха в издирването на изчезнал турист.

Отряд Чепеларе също проведе акция над с. Проглед в Родопите. На 16 юли мъж с неподходяща екипировка се подхлъзва и чупи подбедрицата на левия си крак. Той е с диабет и сърдечно заболяване и е транспортиран до линейка на спешна помощ от 5 планински спасители, които от оказват помощ на пострадал с контузия на подбедрица

На 18 юли жена на 46 години пада и наранява коляното си в района на Караджов камък, Родопи и е откарана в центъра за спешна помощ от 3 доброволци на ПСС от отряд Пловдив.

На 19 юли на базата на ПСС – Сопот, под ръководството на д-р Йордан Котларов от отряд Карлово, се проведе учебно занятие по медицина. В него взеха участие 18 спасители от отрядите на ПСС в Карлово, Сопот, Калофер и Пирдоп. Те имаха възможност да покажат уменията си и в реална ситуация, след като бе получен сигнал за жена със счупена подбедрица, в района на х. Незабравка.

Същия ден хижарят на х. Рибни Езера, чрез монтираната от ПСС в хижата радиостанция, подава сигнал в Централния денонощен пост (ЦДП). Жена се е подхлъзнала в района Маринковица, контузила е крака си и не може да продължи да се придвижва сама. Веднага се сформира екип от 7 спасители от отряд Благоевград с ръководител Георги Ботев, които се отправят към посоченото място и обездвижват травмирания глезен.

На 22 юли отрядите на Троян и Ловеч, заедно с полицаи от района, се включиха в издирването на изчезнал иманяр в района Стенето. Същия ден помощ на полицията оказаха и от отряд София, които с 2 кучета се присъединиха към жителите на Горна Малина в търсенето на техен съгражданин. И двете акции завършиха без откриване на изчезналите и бяха прекратени поради липса на достатъчно информация.

Успешна беше акцията на спасителите от отряд Калофер, които помогнаха на жена с изкълчен глезен да стигне до местността Паниците.

По същото време катерач пада в района връх Орловец, Рила, в следствие на което чупи глезена си. За щастие на същото място в момента се намира планински спасител, който веднага се свързва с ЦДП и моли за помощ. В 14.40 ч. сигналът е предаден на дежурния в база Боровец и няколко минути по-късно група от 6 спасители се отправя към района на инцидента. Теренът е много трудно достъпен и изключително сложен. Междувременно намиращите се при пострадалия го свалят до основата на скалния масив, а пристигналите спасители го транспортират с планинска количка през втора тераса до ЦПШ Мальовица. Акцията приключва успешно към 24.00 ч.

На 24 юли 16-годишен младеж наранява коляното си по време на излет в района на х. Плевен. Планинските спасители от отряд Троян се отзовават и транспортират пострадалия до м. Мазането, където го предават на семейството му. На следващия ден екип от отряд Троян отново е в планината, този път в района на х. Дерменкая, където помага на жена също с травма на крака.

На 26 юли от отряда на ПСС в Благоевград транспортират туристка със силни болки в дясното стъпало. Пострадалата е част от туристическа група, извършваща преход от х. Добърско към х. Рибни Езера, но поради получената травма не може да се придвижва сама. След преглед, шиниране на увредената става и консултация с дежурните спасители в х. Македония, е взето решение да се транспортира към Разлог, където е посрещната от родителите си и отправена към лечебно заведение.

На 25 и 26 юли планинските спасители от отряд София се включиха активно в охраната на обиколката  на Витоша 100 км. Няколко екипа патрулираха по трасето на състезанието и оказваха помощ на всички, имащи нужда.

На 31 юли мъж пада в района на Стобските пирамиди. Информирани са спасителите от отряд Благоевград, които се отзовават и оказват помощ на мъжа, който е с травма на главата и фрактура на ръка.

По същото време от отряд Сопот се отзовават на сигнал за трима изгубени в района над града.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK