„Пирински стражи” осъществиха първата си дейност в инициативата „Опознай своя роден край”

Снимки: Клуб "Пирински стражи"

Дейността включваше посещението на няколко културно-исторически обекта в град Гоце Делчев.

Първата спирка на туристите бе паметникът на революционера Гоце Делчев в централната част на града, където ръководителите на клуба проведоха кратка беседа.

Втората спирка включваше посещение на бюст-паметника на Христо Ботев и паметната морена на Пейо Яворов.

Пред бюст-паметника на Христо Ботев, Антон Янев – ученик от VI „Б“ клас рецитира откъси от стихотворението „Хаджи Димитър”. Учениците, които участваха в 70-ия и 71-ия Национален туристически поход „По стъпките на Ботевата чета” разказаха за своите незабравими преживявания и за делото на Ботевата чета на по-малките туристи.

Клуб „Пирински стражи” ще вземат участие и в 72-ия НТП „По стъпките на Ботевата чета Козлодуй – Околчица” 2018 г. в края на месец май и началото на юни.

Мариана Халачева – директор на Трето ОУ „Братя Миладинови” изненада Стражите с връчване на покана за участие в 72-ия поход, изпратена от Малина Николова – областен управител на Област Враца. Изключително милата покана бе изпратена до директора на училището и връчена на туристите ден преди осъществяване на първия етап от инициативата на туристите.

Дейността на клуб „Пирински стражи” продължи с беседа за Пейо Яворов. По този начин учениците отбелязоха 140 години от рождението на поета.

Пред Общинския исторически музей – Гоце Делчев, и намиращия се в близост бюст-паметник на Васил Левски, малките родолюбци проведоха поредната си образователна беседа. Рецитал на част от елегията „Обесването на Васил Левски”, написана от Христо Ботев повиши емоционалния заряд на учениците.

Това бе и третата стъпка на планинарите по пътя на реализиране на тази толкова интересна инициатива.

Последната за деня спирка бе паметникът на загиналите от войните, намиращ се в близост до Дома на културата.

Представената информация за сраженията в Балканската война и Първата световна война провокира интераса на учениците.

Следващата дейност на клуб „Пирински стражи” по инициативата „Опознай своя роден край” ще включва посещение на обекти с културна и природна значимост за региона, както и обекти от нашето съвремие.

„Пирински стражи” започват и с осъществяването на дейностите си по проект „Посланици на здравето”. Проектът “Лесни стъпки към доброто здраве” на Трето ОУ “Братя Миладинови” бе сред 5-те номинирани проекта от област Благоевград и единствен от община Гоце Делчев.

Конкурсът се организира от Министерството на здравеопазването, в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Министерството на младежта и спорта, Министерство на околната среда и водите и Представителството на Европейската комисия в България.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK