Караянчева от Предел: Не с жажда за мъст, а с песен посрещаме 115 г. от Илинден (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Не с покруса и жажда за мъст посрещаме 115 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание, а с преклонение и с песен, която зарежда  и пречиства, която изцелява и просветлява умовете и сърцата ни.

Това заяви председателят на Народното събрание, Цвета Караянчева, която участва в тържественото отбелязване на годишнината от въстанието пред мемориала на илинденци в местността Предел. 

Караянчева прие рапорта на началника на почетния караул и произнесе слово.

"Тук, на това свято място, където природата е вдълбала проход между Рила и Пирин, потомците на илинденци се събират, за да покажат на цял свят, че България е неделима. На този мемориал – пантеон на гордостта, храбростта и саможертвата, се прекланяме пред подвига на дедите ни, врекли се в каузата на освобождението и положили костите си пред олтара на Отечеството", подчерта тя.

Председателят на парламента припомни, че през 1903 г., в разгара на лятото, 27 години след Априлската епопея, десетки хиляди българи от Охрид до Странджа и от Рила до Бяло море захвърлят сърпа и ралото, перото и писалката, за да препашат пушки  и саби и да тръгнат на кървава жътва.

"Едно велико общобългарско дело превръща Илинден в учебник по храброст и мъченичество, подчерта тя. И ако днес говорим за ясна европейска перспектива на Балканите, то е защото героите на Илинден са ни освободили от комплексите на миналото и са открили взора ни за бъдещето", отбеляза председателят на Народното събрание.

Народни представители, кметове, потомци на загиналите отрупаха монумента с венци и цветя, а Неврокопският митрополит Серафим отслужи заупокойна литургия.

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ ФОТО МРЕЖА

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK