Прокуратурата в Разлог и Сандански проверява сигнал за 14 убити диви кози в Пирин

Снимка: Тома Белев, фейсбук

ДНП "Пирин" сезира прокуратурата след пост на Тома Белев

Снимка с убити 14 бременни кози се появи в профила на природозащитникът Тома Белев.

Според поста му се посочва, че убийството и изкормянето на козите е в Пирин, район Каменица край Сандански.

Директорът на ДНП „Пирин“ – Росен Баненски, е сезирал прокуратурата в Разлог и Сандански за случая.

"Да убиеш женско бременно животно, е варварство. Да убиеш 14 диви кози, е голямо варварство. Уроди. Не само тези, дето са стреляли. Но и тези, дето управляват опазването на природата, но не различават бук от дъб. И тези, дето раздават ловни концесии на ръба на националните паркове. И онези, дето гласуват бюджета на парковете, който плаща заплата от 600 лева на рейнджърите да гонят бракониери. Уроди. Уроди", е текстът към двете приложени в поста на Белев снимки.

На едната са наредени труповете на животните, а на другата се виждат изкормените им вътрешности. На фон е мъж с ловна пушка.

Постът на Белев бе премахнат от Фейсбук поради нецензурно съдържание, а по-късно той написа:

Когато бракониерите ти докладват пост така се случва. Но това доказва, че в националните паркове има бракониерство и то е свързано с "частните ловни стопанства". Отново ще кажа - в момента рейнджърите пазят парковете ни за по 600 лева заплата. И опазването на природата се управлява от хора, които не различават бук от дъб.

В официалната си позиция от ДНП "Пирин" съобщават:

На 15.12.2020 г., в социалните мрежи/ фейсбук и различни сайтове/ са публикувани снимки на убити диви кози и информацията, че вероятното местопрестъпление се намира в границите на Национален парк „Пирин“, район „Каменица“.

Дирекция „Национален парк Пирин“ своевременно изпрати сигнали до Районна прокуратура гр. Разлог и гр. Сандански за разследване на случая.

Дивата коза (Rupicapra rupicapra) е вписана в Червената книга на България, с природозащитен статус в България: застрашен подвид (EN) – Еndangered. Даден таксон принадлежи към тази категория, когато има много висок риск от изчезване поради малки популации, фрагментирано разпространение, изолация и/или бързо намаляване (численост или площ на разпространение).

Дивата коза - Rupicapra rupicapra (*) е екземпляр от вид по приложение № 3 към Закона за биологичното разнообразие, означен със знак (*), за който се прилагат разпоредбите на чл. 278 д от Наказателния кодекс, съгласно който: „Който законно унищожи, повреди, държи, придобие или отчужди екземпляр от Европейски или световно застрашени диви гръбначни животни или екземпляр от вид по приложение №3, към ЗБР, означен със знак (*), се наказва с лишаване от свобода до 5 години, както и с глоба от 5 000 до 20 000 лв.

Дирекция „Национален парк Пирин” строго осъжда подобен тип противоправно поведение и полага всички усилия да не се случват такива инциденти в защитената територия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK