Радев от Благоевград: Нека вярата, че България ще пребъде, ни дава сили да чертаем бъдещето на народа ни

Снимка: Infomreja.bg

Това заяви от трибуната в центъра на Благоевград президентът Румен Радев

Нека вярата, че България ще пребъде, ни дава сили смело да чертаем бъдещето на народа ни и Пиринска Македония.

Това заяви от трибуната в центъра на Благоевград президентът Румен Радев, който бе официален гост в кулминацията от честванията по случай празника на града и 108 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония.

За мен е чест да споделя с вас тържествата, с които Благоевград отбелязва една светла за цяла България годишнина. Празнуваме 108 г. от освобождаването на Горна Джумая и Пиринска Македония и тяхното възвръщане към отечеството. В ранните зори на 5-и октомври 1912 г. тук проехтяват топовни гърмежи и само часове по-късно части на легендарната 7-ма пехотна рилска дивизия навлизат в Горна Джумая. Зората над свободата най-сетне изгрява над гордата Пиринска Македония. Балканската война бе венецът на героичните усилия на народа ни за освобождение и обединение, припомни президентът в словото си.

Показателни са думите на редица чуждестранни военни наблюдатели на съвременниците на тогавашните събития, че са виждали много самоотвержени армии на бойното поле, но не и равен на българския патриотизъм, защото офицери, войници, опълченци рамо до рамо сбъдват надеждите на разделените от Майка България. Мечтата на всички е да заживеят в едно общо свободно отечество, каза президентът пред благоевградчани.

Но цената на победите и независима България имат висока цена – на бойните плета оставят живота си хиляди. Вдовиците и сираците ще заживеят с непоносимата мъка от загубата и гордостта от подвига на близките си. Затова днес, когато отправяме тържествени слова, нека склоним глави с благодарност към храбрите и достойните, призова Радев в присъствието на кмета Румен Томов и митрополит Серафим.

На вас – техните горди наследници – обърна се Радев към гражданите, пожелавам здраве, сили и успехи, да пазите духа, паметта и традициите на този красив и борбен край.

След словото си президентът поздрави всички присъстващи, ръкува се с тях. Чест бе въпросът у граждани: „Г-н Президент, ще пребъде ли България?“, а Радев категорично отговаряше с „Да“.

Държавният глава и кметът се оттеглиха на среща в сградата на Общината, а тържествата продължиха с концерт и светлинно шоу.

ОЩЕ СНИМКИ ОТ ПОСЕЩЕНИЕТО НА РАДЕВ ВИЖТЕ ТУК

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK