В Радомир честват 3-ти март с историческа възстановка на Санстефанския мирен договор

Снимка: Община Радомир

Празничната програма в Радомир ще започне в 10:00 часа с откриването на изложба

Историческа възстановка на подписването на Санстефанския мирен договор ще се проведе в Радомир по случай 3 март. Членовете на Национално дружество „Традиция“ от регионалните клонове в Радомир, София, Перник, Кюстендил, Сливница и село Баня, община Панагюрище, ще пресъздадат историческите събития по подписването на мирния договор между Руската империя и Османската империя в градчето Сан Стефано, чрез който България се завръща на политическата карта като свободна държава.

Празничната програма в Радомир ще започне на 3 март в 10:00 часа с откриването на изложба под надслов „80 години паметник на свободата – връх Шипка“ в Общинския исторически музей в града. Гостуващата изложба на Национален парк – музей „Шипка – Бузлуджа“, съвместно с Министерство на културата, съдържа 24 информационни пана, посветени на Освободителната война. Посетителите могат да разгледат още и медали, монети, пощенски марки и снимки, свидетелстващи за дейността на Национален парк – музей „Шипка – Бузлуджа“. Експозицията ще бъде на разположение на посетителите на музея в Радомир до 31 март.

За 10:30 часа е предвидено поднасянето на венци и цветя на паметника на Никола Корчев на пл. „Войнишко въстание“ в Радомир. 

След това, програмата ще продължи на пл. „Свобода“ в града, където в 11:00 часа ще бъде проведен ритуал по издигане на националното знаме на Република България. В 11:15 часа ще започне кулминацията на честването - историческата възстановка, посветена на подписването на Санстефанския мирен договор. 

Празничната програма ще завърши с фолклорни изпълнения на ансамбъл „Етнофолк“ – Радомир и детска фолклорна група при Народно читалище „Напредък 1895“, с ръководител Инес Михайлова. Празнични илюминации ще озарят небето над Радомир в 20 часа.

Община Радомир умолява гражданите, които искат да присъстват на празничната програма, да спазват социална дистанция помежду си, както и да носят маски, съгласно противоепидемичните изисквания в страната. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK