Благоевград отбелязва 107 години от Освобождението на Горна Джумая с тържествена програма

Снимка: Infomreja.bg, архив

Честванията по повод годишнината ще бъдат през целия ден на 5 октомври

Община Благоевград ще отбележи 107 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония с богата празнична програма.

Честванията по повод годишнината ще бъдат през целия ден на 5 октомври. Празничният ден ще започне в 09.30 часа с панихида за загиналите за Освобождението на Горна Джумая от османско иго и полагане на цветя на паметния знак на майор Иван Павлович Орлински. Тя ще бъде отслужена в църковен храм „Въведение Богородично“.

В 10.00 часа ще бъде издигнат националният флаг на Република България. Ще бъде извършен тържествен преглед на знамена и униформи на българската армия и полагане на цветя на паметника на Георги Измирлиев - Македончето.

В 10.45 часа  ще бъдат положени венци и цветя на паметника на Македоно-одринското опълчение, който се намира на площад „Мите Марков“. След това, от 11.15 часа, предстои концерт на Ансамбъл „Пирин“.

Началото на втората част от празничната програма на 5 октомври ще бъде поставено с тържествена сесия на Общински съвет-Благоевград, и церемония по връчване на наградите „Личност на годината“. Сесията започва от 17.00 часа в ДТ „Никола Вапцаров“.

В 19.00 часа предстои Втори международен детски фолклорен танцов фестивал „Ритми и багри“ на ЦЛРТБ. Той ще бъде на площад „Македония“.

На 5 октомври 1912 година става факт второто освобождение на Горна Джумая. Части на VII Рилска дивизия преминават охраната на границата на османската империя, намираща се на моста на р. Рилска при село Бараково и освобождават днешния Благоевград.

Частите на българската армия продължават победоносния си поход на юг и така освобождават окончателно от османско иго целия Пирински край.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as