Пирин може да изстудява шампанското, само Перун е реален конкурент на разложани

снимка: infomreja.bg, архив

Есенният полусезон в Югозападната "В" група предложи доста завързани двубои, оспорвани срещи и добра резултатност. Общо 504 гола паднаха в групата, което прави средно по 2.80 попадения на мач. В битката за първото място засега предимство има Пирин (Разлог), който държи дистанция от 3 точки пред Перун (Кресна) след 19-те кръга от първия дял на шампионата. Есента едва ли ще се запомни с нещо добро от футболистите на ПФК Хебър АД (Пазарджик), които са единственият отбор от "А", "Б" и "В" групите в България, с пасив от (-4) точки.

ПИРИН (РАЗЛОГ

Лидерът в групата завърши с 44 точки в актива си след мачовете от есенния полусезон и напълно заслужено ще зимува на първото място. Този тим надгражда ниво на игра, организация и резултати, след като още преди 3 години заяви плахите си амбиции за влизане в „Б” група. Сега амбициите на водения от Иван Стойчев- Дофтора отбор са подплатени с добри игри и най-предно класиране. Мнозина футболни капацитети в групата все още не искат да признаят хегемонията на разложани, но така или иначе тя е юридически факт. Пирин може да се похвали с най-доброто нападение (45 гола), най-добрата отбрана (наред с Перун) и отбора с най-много победи (14). Очевидно при третия си опит за влизане в професионалния футбол, пиринци ще имат най-сериозни шансове за реализация на целта, която за първи път през сезона беше публично обявена.

ПЕРУН (КРЕСНА)

И тази година тимът от Кресна ще играе ролята на коректив, както при определяне на първенеца, така и в битката за оцеляване. На стадион „Македония” успяха да запазят основния състав от миналата година и Перун в момента с нищо не отстъпва на лидера Пирин (Разлог). Важна подробност при кресненци е фактът, че за тях цел „Б” група няма и всичко до момента е въпрос на чест, престиж и … печелене на пари от точки. Защото напролет отново се очертават касови мачове…

ОБОРИЩЕ (ПАНАГЮРИЩЕ)

Новакът в групата си постави суперамбициозната цел – да влезе в „Б” група още тази година. Засега е на цели 6 точки от първото място. Оборище безспорно (поне през есента) беше отбора с най-добро финансово обезпечаване. И затова 3-то място не може да бъде сериозна утеха за неговите фенове, които във всичките 18 срещи бяха 12-ия играч на тима. Панагюрският отбор има най-голямата фенска подкрепа, както в мачовете у дома, така и на чужд терен и минаваше за безкомпромисния домакин, който загуби 2 точки на домашна сцена чак в последния кръг срещу Марек (1:1). Оборище спечели всичките 3 двубоя срещу другите 3 областни представители и то на чужд терен, но пилеенето на точки срещу слабака Левски (Елин Пелин), посредствения тази година Витоша (Бистрица) и злощастната загуба в Разлог лимитираха класирането на отбора. За по-доброто представяне на отбора попречиха неформалните и неофициални треньорски рокади, както и много вариации в състава по време на сезона. Сега Оборище е на кръстопът и след нова година ще стане ясно в каква посока ще поеме. Ако бурята се размине, Оборище ще си остане единствения реален конкурент на Пирин (Разлог) за челното класиране.

РИЛСКИ СПОРТИСТ (САМОКОВ)

Това е вторият новак в групата, който също като Оборище се класира в челните места след есенния полусезон. Рилецо започна зле, тъй като дефакто отборът влезе в трета лига в последния момент – административно, без да направи качествена селекция и подготовка. Бавно и методично момчетата на треньора Петър Аджов набираха скорост и в крайна сметка финишираха 4-ти. Те можеха да бъдат и далеч по-напред, ако имаха малко повече шанс в няколко от мачовете си на чужд терен. В Самоков засега се облягат на няколкото много опитни футболисти, начело с Васко Киров, Николай Чавдаров и Кирил Александров. При една добра зимна селекция Рилецо може да бъде един от факторите през пролетта.

ОФК ХЕБЪР 2011

Още един нов отбор в югозападната трета лига. Представянето на пазарджиклии е обратното на това при Рилецо – мечтан старт с пет поредни победи и след това затъване в посредственост, характеризираща се с приливи и отливи в играта и представянето. Решаващи за петото място на ОФК Хебър през есента се оказаха два факта. Пазарджиклии спечелиха едва 6 точки от мачовете си срещу първите 8 отбора в таблицата за класиране. Това е твърде малко за отбор с амбиции. В същото време допуснаха загуба на точки в мачове, които по същество бяха спечелени – в Сапарева баня и Радомир на чужд терен и срещу Чепинец и Перун у дома. Болезнена и е домакинската загуба в последната минута срещу Костинброд. Решаващо за всичко това до голяма степен се оказа двукратното нарушаване на тренировъчния процес – преди мача с Германея и преди дербито с Чепинец.

МАРЕК

И този нов член на групата подобно на Рилски спортист влезе недостатъчно подготвен във „В” група, но в хода на първенството набра скорост. Треньорът Иво Паргов заложи на сравнително млади футболисти, които в повечето срещи се представиха повече от добре и не го подведоха. През по-голямата част от сезона в Дупница имаха сериозен проблем с парите и „караха на кредит” и подаяния от фенове и бизнесмени. С решителната държавна помощ, отпусната преди изборите в Марек вързаха двата края и си гарантираха спокойствие поне до лятото. За нещо повече от влизане в тройката обаче на този етап в Дупница могат само да мечтаят.

ГЕРМАНЕЯ

Още един от стабилните отбори в групата. През пролетта със сигурност ще бъде сред корективите при определяне на челниците и изпадащите. Сапарева баня се оказа непревземаема крепост за лидера Пирин (Разлог), който падна с 1:0. Вторият Перун пък взе само точка. „Баняджиите” паднаха много трудно и в Панагюрище с 1:0, не загубиха и дербито с Марек. С две думи – отбор, с който всеки трябва да се съобразява.

ЧЕПИНЕЦ

Другата болка на областния футбол. През лятото във Велинград бяха решили тайно и без шум да атакуват челното класиране. Пълният с легионери отбор обаче не тръгна по желания от ръководството начин. Постепенно велинградчани наваксаха изоставането и направиха дълга серия без загуба. В няколко двубоя Чепинец просто нямаше късмет с отбелязването на голове въпреки, че поне на книга отборът разполага с едни от най-добрите нападатели в групата – Христо Сталев, Йордан Етов и Георги Славков-Руни. Малко преди края дойде и изненадващата треньорска смяна на Димитър Муртин, но пък неговият наследник Митко Ваклинов записа две победи, втората над лидера Пирин (Разлог) и то на чужд терен. В момента във Велинград все още пресмятат шансовете за влизане в тройката, а вече открито се говори и за назначаването на нов треньор в лицето на Ангел Станков. При този точков актив обаче и Жозе Моуриньо трудно би класирал Чепинец в „Б” елита.

ВИТОША (БИСТРИЦА)

Едно от разочарованията на полусезона. Миналата година Витоша бе сред страшилищата в югозападната „В” група. Сега финишира 9-ти на полусезона. Отборът е много далече от миналогодишните си игри, въпреки, че успя да запази ядрото на състава си. Очевидно треньорът Ясин Мишауи трябва да потърси нови попълнения, ако иска отборът му да бъде отново фактор през пролетта.

ВЕЛБЪЖД

Един от най-непостоянните отбори в представянето си. Беше оприличен на „тотаджийски” тим, заради неуспехите си на домашен терен и някои изненадващи резултати далеч от дома. Но това бе по-характерно за изявите на кюстендилци в първата половина на полусезона. След това отборът на Велбъжд затъна в тежка серия от много мачове без победа, която в крайна сметка предопредели посредственото му място в крайното есенно класиране.

ОФК КОСТИНБРОД

Написаното за Велбъжд до голяма степен се отнася и за Костинброд. И този отбор започна добре полусезона, след което затъна в колебливи и посредствени изяви. Един от лошо обезпечените във финансов аспект тимове в групата. До последно имаше спекулации дали Костинброд въобще ще започне, а после дали ще завърши сезона. Сега отново се говори, че в Костинброд положението е трагично, но нищо чудно и този път отборът от родния град на Азис да оцелее в третата лига.

МЕСТА

12-то място в есенното класиране е по-скоро обидно за тим като Места. В Хаджидимово до много скоро се играеше трудно, но явно традициите не са това, което бяха. Места спечели достатъчно точки на чужд терен, но и се издъни в доста мачове у дома, което изхвърли крайграничния тим от първата десетка в есенното класиране. През лятото отборът на Места беше напуснат от 2-3 основни футболисти, което определено даде отпечатък върху представянето на останалите.

БЕЛАСИЦА

Новият член на групата е далеч от най-добрите си години дори на ниво „В” група. „Детската градина” на треньора Иван Златинов докара работата до 13-то място в класирането, което за тим като Бела, няма как да бъде успех. Петричани спечелиха повечето си точки на стадион „Цар Самуил”, докато на чужд терен бяха повече от посредствени. „Комитите” не могат да се притесняват за мястото си в групата, но и не могат да мислят за нещо повече от влизане в първата десетка.

ВИТОША (ДОЛНА ДИКАНЯ)

Определено слаб сезон за Витоша (Долна диканя). Отборът на Елинчо Колев загуби половината от домакинските си мачове, на чужд терен спечели твърде малко точки за да навакса. Диканци са на само 4 точки от чертата на изпадащите и трябва да бъдат нащрек за мачовете от пролетния полусезон. Ако обаче отборът от пернишкото село не закъса с парите няма да има проблем с оставането си.

МИНЬОР (БОБОВ ДОЛ)

Поредния сезон, в който „кюмюрите” вегетират във „В” група. Четата на Пламен Петров- Бързака кара от доста време на мускули и 15-то място на бобовдолци не може да бъда изненада. Един от многото отбори в групата, в който думата заплата е табу и се играе за символични премии. Миньор е с равни точки с Витоша (Дд) и очевидно ще трябва да води битка за запазване на мястото си в групата.

ЛЕВСКИ (ЕЛИН ПЕЛИН)

За трета поредна година отборът на Левски (Елин Пелин) ще се бори до последно за оцеляване в трета лига. И този път елинпелинци са зле, както с точките, така и с играта си. Надежите в крайстоличното градче са свързани с пролетта. Очаква се нов спонсор и общинска подкрепа за отбора, в който има само един местен футболист. Левски е последният футболен тим във „В” ЮФГ над чертата. Най-вероятно ще остане над опасната зона и след края на сезона.

СЕПТЕМВРИ (СОФИЯ)

Първият от отборите в зоната на изпадащите наред със Струмска слава (Радомир) и ПФК Хебър. Тези три отбора сякаш изглеждат обречени да изпаднат, но поне в София и Радомир няма да се предадат лесно. Столичани залагат основно на млади момчета от школата на тима, но очевидно само с тях във „В” група не може да се играе. Септември трябва да положи много усилия за да се спаси. Мисията му ще бъде почти невъзможна…

СТРУМСКА СЛАВА (РАДОМИР)

Безспорно един от най-слабите полусезони за отборът от Радомир е зад гърба му. Дали статуковото ще бъде продължено с пълна сила и през пролетта тепърва ще се разбере. В Славата проспаха първата половина от есенния полусезон и взеха мерки в последните 7-8 мача, когато се върнаха някои от старите футболисти. В Славата има потенциал за спасение. Ако се намерят пари мисията ще успее.

ПФК ХЕБЪР АД

Предпоследното (а по същество последно) място в групата сякаш е напълно адекватно на цялостната (дез)организация в този славен някога тим. Дали са (-4) точки или (+5) ПФК Хебър едва ли щеше да има по-големи шансове за спасение от сегашните, които граничат с научната фантастика. Просто по естествен път този тим е на път да намери естественото си място. Дали отборът Боби Даскалов ще оцелее и този път? Ако все пак това по някакви ведоми или неведоми пътища се случи, Боби трябва да кандидатства в рекордите на Гинес. Но, ако има някаква логика това няма да се случи. Просто „лудата банда” този път ще изпие до дъно горчивата чаша на разочарование.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK