"Пирин" излезе с позиция за ДЮШ, кметът Томов подкрепи родителите

Снимка: ФК "Пирин"

ФК "Пирин" кани недоволните родители на среща на 2-ри юли

Ръководството на ФК "Пирин" - Благоевград, излезе с официална позиция по повод освобождаването на деца от Детско-юношеската школа, което според него е натрупало изкуствено напрежение в последните дни.

Ето и цялата позиция без редакторска намеса: 

"След смяната на клубното ръководство и идването на нашия генерален спонсор, нашата цел е свързана не само със завръщането на представителния отбор в елита на българския футбол, а и с цялостното преструктуриране и модернизация на клуба.

Встрани от инфраструктурните и материални подобрения, част от които вече са факт, една от основните цели на проекта е създаването на Елитна Академия Пирин, чийто отбори да участват в Елитните юношески групи на България. Което също е факт. От сезон 2020-21 г. имаме отбори в Елитните групи във възрастите U15, U17, U19. Процесът на създаването на такива тимове влючва селекция и подбор на футболисти в определените възрасти, а както е известно, броят състезатели в един отбор е лимитиран.

Крайната цел на Елитна Академия Пирин е създаването на професионални футболисти, които в идеалния вариант да захранват с кадри представителния ни отбор, надяваме се и различните национални отбори на България. За тази цел ние инвестираме финансови средства в база, методология, модерни технологии, треньорски персонал, медицински щаб и се стараем условията за работа да не отстъпват на най-добрите в Европа.

Трябва да подчертаем, че както носим отговорността да бъдем начело на славен клуб като Пирин, така носим и отговорността за своите оперативни решения. Това включва избора на директор на Елитна Академия Пирин, зад който заставаме категорично и ще му предоставим нужното време, за да може да постигне резултатите, които се изискват от него. 

На нашия клубен имейл [email protected] получихме покана за среща с родители на освободени деца, насрочена за 29.06.2020. Писмото реално е анонимно, подписано е от „Родители на деца“, което прави отговорът ни на практика невъзможен. Ние осъществяваме комуникация, заставайки с нашите имена и позиции в клуба.

В тази връзка държим да подчертаем, че поради ангажимент, свързан с представителния ни отбор (в чийто състав за лагера в Албена има 9 юноши на Пирин) президентът Ива Уорън и техническият директор Греъм Уорън нямат възможност да присъстват на едностранно насрочената от „Родители на деца“ среща на 29 юни. 

Каним родителите на среща в административната сграда на стадион „Христо Ботев“, на ул. „Дъбравска“ 1  в четвъртък, 2 юли, от 19:00 ч. Във връзка с противоепидемичните изисквания на Министерството на здравеопазването срещата е планирана в зала с капацитет от не повече от десет души. 

Не на последно място, ние вярваме, че поставянето на лични, индивидуални интереси на преден план и забъркването на Пирин в злободневни интриги би могло да бъде пречка за развитието на клуба, както и да се отрази върху представянето на нашите отбори. Твърде дълго време любимият на Благоевград тим страдаше от разединение.

Именно затова искаме да благодарим на всички, които повярваха в идеята за развитието на клуба и ни подкрепят. Убедени сме, че само заедно и обединени може да допринесем за по-добрите дни на нашия Пирин! Само Пирин!". 

Вчера по случая взе отношение и кметът на община Благоевград, Румен Томов. Според него ръководството на ФК „Пирин“ трябва да положи всички усилия, за да бъде разрешен казуса възможно най-бързо, защото засяга децата на Благоевград, които трябва да бъдат приоритет. Ето и цялото му становище: 

"Община Благоевград има по-малък процент участие във ФК „Пирин“ и осъзнаваме, че решенията на ръководството му имат по-голяма тежест и ние не искаме да възпрепятстваме тези решения, но сме силно обезпокоени от това, което се случва. Община Благоевград подкрепя финансово школата на „Пирин“ и ще продължи да го прави, настоявайки за отговорност към нашите деца. 

Детско-юношеската школа на „Пирин“ е уважавана и се смята за една от най-продуктивните школи в България. От нея са тръгнали много футболисти, достигнали висини във футболния живот на страната и Европа, тя не спира да създава таланти, тези таланти са родени и пораснали в Благоевград. Школата трябва да продължи да създава свои собствени кадри, като след това да им проправя път към националната и световна футболна сцена и тези кадри трябва да носят емблемата на Благоевград, те трябва да са децата на този град. 

Освобождаването на благоевградските деца и замяната им с деца от други градове е най-малкото обезпокоително за нас и разбираемо обидно за родителите, които с пълно право реагират на тези действия и търсят отговори и обяснение. Новият директор на школата има право да направи подбор, да отсее талантите, които да развива, но вярвам, че в Благоевград има достатъчно талантливи деца, които заслужават мястото си в ДЮШ на „Пирин“.

Обезпокоителни са сигналите, които се огласиха във връзка с този казус, сигнали, които дойдоха от предишните школи, ръководени от Радостин Александров, и това задължава ръководството на отбора да излезе и да даде отговори на всички въпроси, които бяха поставени. 

Вярвам, че в диалога се ражда истината и се намират решения. Надявам се, че по този начин ще успеем, да намерим решение на този казус всички заедно- родителите, ръководството на „Пирин“ и община Благоевград, която няма как да остане безразлична към случващото се". 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK