По чудо е оцелял планинският водач, бедстващ на Кончето

Снимка: Infomreja.bg

14 часа продължи спасителната акция в Пирин миналата нощ, по време на която бе изваден от пропаст планински водач, паднал от хребета Кончето.

 29-годишният мъж пада от 200 м височина, но оцелява и дори не е с много тежки наранявания, съобщава бТВ.

Спасителите, които тръгват да го търсят, са вървели към него цели 6 часа. В спасителната акция са участвали спасители от Добринище, Разлог и група от София.

„Условията бяха много тежки”, разказа в предаването „Тази сутрин” по bTV Георги Цонев – спасител доброволец, участвал в акцията. „Водата ни замръзна още в първите два часа, трудно стигнахме до него, имаше много сняг и клек – бяха покрити всички пътеки”, сподели той.

Намират мъжа паднал под ръба в една преспа, силно премръзнал с посинели устни и в хипортемия, но веднага вземат мерки да го стоплят, превързват го и го обездвижват.

„Слизането надолу също беше много тежко, още 6 часа, но на слизане вече ни посрещнаха други хора и много ни помогнаха”, каза още Георги Цонев.

Състоянието на падналия мъж е добро, той има нараняване на глезена и скъсани връзки и е в болницата в Разлог.

Както ИНФОМРЕЖА съобщи, инцидентът стана на 1. декември. Първоначално информацията касаеше за бедстващ турсит.

Пострадалият е с травма на глезена и на коляното, казва се Едуард Благоев, допълва още bTV. Най-големият риск за него е бил да не измръзне.

Операцията започва в 16:00 часа вчера – по-малко от час преди мръкване. Теренът в този сезон е трудно достъпен, на спасителите се е наложило да разчистват пътеката с резачки.

Те стигнали до мъжа около полунощ. Още 6 часа отнело да го свалят до най-близката болница.

Спасителната акция координира дежурният през нощта Ивайло Човиков: „Не мога да кажа, че са подценили ситуацията, времето е било хубаво, това е инцидент неочакван дори за потърпевшия. Хората са били подготвени и са преценили, че имат време, за да се придвижат и екипировката им е добра, но динамичното реме е създало условия за отчупване на снежни козирки”, каза дежурният в спасителната служба.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK