Пловдивската МБАЛ "Св. Мина" става първата КОВИД болница у нас

Снимка: Стоп кадър

Към момента са разкрити 90 легла с възможност за добавяне на още 50

От днес Пловдив ще има COVID-болница – това е общинската „Св. Мина“, която ще помогне за осигуряването на болнично лечение на всеки един нуждаещ се пациент от региона.

Това стана ясно при посещението на премиера Бойко Борисов в лечебното заведение.

Към момента са разкрити 90 легла с възможност за добавяне на още 50, което ще стане поетапно.

Предвидено е създаването на отделни звена в болницата за пациенти с коронавирус, които се нуждаят от кардиологични и хирургични медицински грижи. За предоставянето на необходимото лечение са привлечени специалисти и от други лечебни заведения от областта.

"Това е поредната мярка, с която реорганизираме здравната система по плана, по който работим, за да се справим с пандемията. Правителството е предприело всички необходими действия да гарантира доставките от спасителните медикаменти при лечението на коронавирусната инфекция, вече сме платили и за купуването на най-добрите ваксини срещу COVID-19, които ще се появят на пазара на ЕС", коментира Бойко Борисов.

Той се срещна с кмета на града Здравко Димитров. Градоначалникът е с COVID-19 и все още е на лечение в „Пълмед”, затова двамата разговаряха от разстояние. Димитров увери, че до довечера такава болница ще има.

Преобразуването на „Свети Мина” в COVID-болница  започна още миналата седмица. Това стана с решение на областния кризисен щаб. Лечебното заведение ще приема средно тежки случаи. Ако някой се влоши, ще бъде местени в „Свети Георги”, припомня NOVA.

„От стаята да работиш, все едно си в кабинета”, заръча още премиерът на градоначалника. И призна, че най-тежко е положението около 9-10-11 ден.

„Обяснявайте, че недостиг на лекарства няма, има презапасяване. За всички видове ваксини сме платили, излезе ли добра – ще я имаме”, каза още премиерът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK