Община Сапарева баня с повишена събираемост на данъчните задължения и местните такси

Снимка: Infomreja.bg

Община Сапарева баня е намалила задълженията си от 2,5 на 1 милион лева. 

Това съобщи каза кметът на курорта Калин Гелев. Той уточни, че предстои актуализиране на оздравителния финансов план, приет през 2016 година.

Сапарева баня е една от 13-те общини в страната с  финансови затpyднения и се наблюдава от ведомоството на министър Владислав Горанов.

"Такова беше наследството, което заварихме от предния мандат. Правени са проекти, без да бъдат обезпечени, нещата се бяха влошили, но се съвземаме", отбеляза градоначалникът. 

Спрени са два проекта поради невъзможност за съфинансиране - това стана още в началото на новия мандат.  Повишена е и събираемостта на данъчните задължения и местните такси - от около 40 на 66 % в края на миналата година.

Но тя все още остава под средната за страната, която е около 71 %, уточни кметът Гелев. Той не скри, че ще се работи и занапред в тази насока - все повече хора, местният бизнес, работещите в туристическия бранш да си плащат коректно задълженията към общината.

Има вече и заведени съдебни дела срещу длъжници. В града са открити и функционират 72 къщи за гости и 4 хотела, 8 открити и 4 закрити басейна. Собствениците не на всички декларират оборот и отчисления към общината, дори укриват броя на посетителите, не внасят туристически данък.

По думите на Гелев, Общината прави всичко броят на неплащащите да намалява, уверява Гелев. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK