Ценко Чоков вече не е кмет на Галиче, реши ВАС

Снимка: Булфото

Върховният административен съд (ВАС) прекрати пълномощията на Ценко Чоков като кмет на село Галиче. Тримата върховни съдии - Румяна Монова, Диана Гърбатова и Добринка Андреева са постановили, че той повече не може да заема поста, съобщи lex.bg. ВАС всъщност оставя в сила решение на Административния съд във Враца, който пък потвърди решението на Общинската избирателна комисия в Бяла Слатина за прекратяване на мандата на Чоков от 6 октомври 2017 г. Чоков е в ареста от май 2016 г., тъй като срещу него има дело за това, че е ръководил организирана престъпна група за рекет, лихварство, побоища и палежи.

Избирателната комисия сложи край на мандата му като се позова на Закона за местното самоуправление и местната администрация, който предвижда предсрочно прекратяване на пълномощията на кмет, ако той за повече от месец отсъства неоснователно от работа. Чоков обжалва. И пред двете инстанции тезата му беше, че не упражнява кметските си пълномощия не по своя воля, а заради задържането му под стража по образувано срещу него наказателно производство.

Освен това Чоков изтъква, че за времето на отсъствието си е ползвал полагаем платен и неплатен годишен отпуск. С решението си от 6 февруари 2018 г. ВАС на практика не се заминава с тези възражения, тъй като по тях, както и за възможността на кмета да ползва неплатен отпуск и дали отсъствието му за повече от месец е неоснователно, е водено друго дело.

Именно влязлото в сила решение по него доведе до решението на ОИК Бяла Слатина на 6 октомври 2017 г. да прекрати пълномощията на Чоков. ВАС обаче отхвърля друго възражение на Ценко Чоков – че "може да бъде изменена мярката за неотклонение в по-лека" и това "би му дало възможност отново да изпълнява задълженията си като кмет", като посочва, че то почива на хипотеза, неотносима към спора.


 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK