След бойкота на пилотите. Каракачанов: Основната наша грижа е животът на летците

Снимка: offnews.bg

Основна грижа на ръководния състав на Министерството на отбраната и Българската армия са начинът на живот на военнослужещите, заплащането и условията на труд и качеството на техниката да бъдат на ниво, за да може въоръжените сили да изпълняват конституционните си задължения. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти днес, 24 октомври, по повод на тренировъчните полети в авиобаза Граф Игнатиево. „Да, проблеми в авиацията има и вие много добре знаете, какво е нашето становище. Паралелно ще предприемем ремонт и модернизация на съществуващите самолети и успоредно с това - закупуването на нов изтребител“, заяви министърът на отбраната.

Той разясни, че на срещата днес с командира на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Иван Лалов и командира на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков е бил поставен въпросът за доставените двигатели за самолети МиГ-29 по договора на Министерството на отбраната с „Авиостарт“ ООД, сключен през ноември 2016 г. „Искаме да се спази подписаният договор точно, защото основната наша грижа е животът на летците. Не можем да рискуваме да приемем едни двигатели, без да е изпълнено точно всичко по договора и след това да се случи нещо непоправимо. Човекът е най-голямата ценност в армията“, категоричен беше министър Каракачанов.

Той посочи, че през шестте месеца от управлението на правителството полага усилия да разреши проблемите в армията по отношение на трите вида въоръжени сили. Новите проекти за модернизация на ВВС, Военноморските сили и Сухопътните войски, както и заделянето на 100 милиона лева за увеличаването на заплатите на военнослужещите са доказателство за стремежа да бъде мотивиран личният състав чрез достойно заплащане на условията труда и чрез нова техника, на която военнослужещите да повишават уменията си и да се повишават способностите на Българската армия.

„Не приемам приказки за стачки и бунтове. Армията не е детска градина и никой, било в авиацията и в другите видове въоръжени сили, не си е помислил за подобни действия“, заяви министър Каракачанов. Той отбеляза, че този повод ще се използва за политически спекулации, но „това, което ръководството на Министерството на отбраната ще продължава да прави е гарантиране на летателната годност на самолетите, като човешкият живот е преди всичко“.

Командирът на 3-а авиационна база Граф Игнатиево бригаден генерал Иван Лалов заяви, че той и колегите му категорично се дистанцират от думи като „бунт“. „Летателният състав не прави бунт. Летателният състав е в правото си, всеки един пилот, когато смята, че не е уверен в изпълнението на задачата, да докладва на командира си и да се откаже от изпълнението на тази задача. Тъй като ние провеждаме тренировъчни полети, а не сме на война, така се случи, че в този ден летателен състав, който участваше в планираната дневна смяна почувства, че не е в състояние да изпълни задачите, докладва, и се отказахме да провеждаме полети. Това са правилата в авиацията. Иначе хората излитат и понякога не се връщат“, допълни той.

По думите му - конкретно в авиобаза Граф Игнатиево има много сериозни проблеми с изправната авиационна техника. „За да можем да подготвяме пилотите, ни е необходим достатъчен брой изправни самолети, за да могат да летят ритмично и да могат да изпълняват задълженията си. Въпреки малкия нальот, който имаме, летателният състав се готви и продължава да носи дежурството по Air Policing, както и да изпълнява съвместните полети с италианските си колеги“, подчерта той.

На днешната среща са били изложени проблемите от страна на авиобазата и е било отговорено от министерството - какви действия са предприети за преодоляването им. „Смятам, че министерството действително полага сериозни усилия за преодоляване на проблемите“, каза още бригаден генерал Иван Лалов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK