Пикът на грипа се очаква през януари

Снимка: Рixabay

Пикът на грипа у нас се очаква да бъде през януари. Това заяви пред Нова телевизия Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести. Същевременно става ясно, че в България процентът на ваксинирани е много нисък.

През 2018 г. това са 0,02% от хората, показват данните на Националния център за обществено здраве и анализи. Според Евростат пък през 2016 година едва 0.2 % от хората над 65 години у нас са си сложили противогрипна ваксина.

За сравнение възрастните хора във Великобритания, ползвали ваксина, са 70%, в Холандия са 68%, в Италия и Германия – 60%. Страната ни е с най-висок дял на лекувани от респираторни заболявания - 3 000 на всеки 100 000 души. С най-нисък са Гърция и Португалия - 500 на 100 000 души.

„Процентът на ваксинираните е смешно нисък. Тази година ваксините свършиха още през октомври. След това бяха внесени още 7000 ваксиниДоказано е, че ваксината против грип прави две неща. Първо, според американски учени, ако се ваксинираш, вероятността да се разболееш този сезон е 2 пъти по-малка”, заяви проф. Кантарджиев.

Но уточни, че ваксината не е 100-процентова защита. Той допълни, че противогрипната ваксина намалява вероятността да се разболееш от грип или ти помага да го изкараш по-леко.

„Ваксините са две групи. Едните са с живи микроби, които трябва да се използват само при напълно здрави деца. Другите са с части от микроби и са многократно по-безвредни. Има ваксини обаче, без които човекът не може. Такива са за предпазване от детски паралич, дифтерия, тетанус, хепатит. Те са абсолютно безвредни”, каза още проф. Кантарджиев. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK