БДЗП Гоце Делчев се отчете за дейността си през 2019

Снимка: БДЗП

Измина още една година изпълнена с големи предизвикателства

БДЗП Гоце Делчев се отчете за дейността си през 2019 г.

Отчетът включва участие в конкретни дейности на територията на следните общини: Гърмен, Хаджидимово, Сатовча, Гоце Делчев, Сандански, Доспат, Сърница.

Съдействие в различните дейности са оказали държавни и общински служби, техни служители, както и доброволци и съмишленици в опазването на птиците и природата на България.

В отчета не са представени сигналите и акциите по спасяването на различните видове птици и техните местообитания.

Януари

12-13: Среднозимно преброяване на водолюбивите птици.
Това е ежегодна дейност на БДЗП, която има за цел да установи струпването на зимуващите водолюбиви птици и проследи динамиката в числеността на техните популации по разливите на реките и водоемите на страната. За трети път тази година в екипа на БДЗП - Гоце Делчев, се включи  и ловен експерт, с който следяхме за бракониери  и нарушители на закона за лова. Ние преброихме водолюбивите птици по поречието на р. Места  (на юг от гр. Хаджидимово, на север  до гр. Разлог), както и в яз. Доспат. Беше установено замърсяване с битови и строителни отпадъци по поречието на р. Места. Съдействие в преброяването оказаха ДГС – Гоце Делчев, ДЛС „Дикчан“ – с. Сатовча, ЛРС „Сокол“ – гр. Гоце Делчев, Община Гоце Делчев, ДГС „Селище“ - гр. Сърница и Община Хаджидимово

Февруари

26 - Пускане на видеокамерата за онлайн наблюдение на щъркелово гнездо в с. Баничан – сезон 4, съвместно с читалище „Изгрев 1930“

Март

1 – Посрещане на Баба Марта в приют за стари магарета с. Баничан с възпитаници на ДГ „Джани Родари“ и читалище „Изгрев 1930“.

9 – Клуб „Приятели на птиците“ с ученици от Първо ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ - Гоце Делчев.

25 - Начало на кампанията „Осинови щъркелово гнездо“. Основната идея на кампанията, която стартирахме съвместно с читалище „Изгрев 1930“ бе да бъдат осиновени щъркеловите гнезда в с. Баничан и да бъдат полагани грижи за тяхното опазване. В рамките на две седмици бяха осиновени всичките 11 гнезда в селото от осиновители от различни краища на страната и чужбина. На всяко осиновено гнездо е поставена табела указваща имената на осиновителите. В нея се включиха и самодейци от община Гоце Делчев, както и представители на местната власт.

Април

23 – Участие в проект „Живот за птиците“ изпълняван от "ЧЕЗ Разпределение България" и БДЗП. Основната част от дейностите бе извършването на теренни проучвания за смъртността на птиците, причинена от въздушните електропроводи. Чрез нашето участие бяха идентифицирани най-рисковите за птиците електрически стълбове и въздушни електропроводи на територията на четири общини: Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово, Сандански.

Май

11 – Участие в схемата за мониторинг на обикновените видове птици. Инициативата цели да събере информация за състоянието на птиците около нас. По този начин разбираме какво се случва със средата, в която те живеят и се опитваме да подпомогнем опазването на природата. Осъществява се на доброволни начала и се провежда всяка година. Наблюденията на птици в нашата страна се използват за оценяване състоянието на птиците не само в България, но и в цяла Европа. Участниците в Схемата за мониторинг на обикновените видове птици (МОВП) избират удобен за тях район, който имат възможност да посещават. Той представлява квадрат с площ километър на километър. Районът, в който ние изследваме птиците е в близост до с. Копривлен. Посещаваме го всяка година по два пъти и записваме броя и видовете на птиците, които се срещат в него.

18 – „Ние броим врабчетата“
В третото издание на кампанията се включиха възпитаници на ДГ „Джани Родари“ и Първо ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ - Гоце Делчев.
Мисията на кампанията е да оцени състоянието на трите най-често срещани вида врабчета – домашно, полско и испанско. Осъществява се на доброволни начала, осъществява се от 2017 г.
Птиците са реален индикатор за случващото се около нас, а врабчетата, като градски птици, могат да бъдат показател за това какво се случва със средата, в която и ние живеем. Презастрояване, замърсяване на въздуха, липса на достатъчно зелени площи – това са само част от причините, поради които популацията на градските птици намалява.

Септември

8 – Щъркелова Академия
По време на кулинарен фестивал в с. Баничан за първи път беше организирана академия представяща факти за живота и миграцията на белия щъркел. Инициативата бе на читалище „Изгрев 1930“ в с. Баничан и БДЗП - Гоце Делчев.

Октомври

5-6: Европейски дни на птиците. Поход с ученици до местността Рибарниците в близост до гр. Гоце Делчев.

Изказваме горещи благодарности на всички доброволци, които през годината са подавали сигнали за пострадали птици, замърсени местообитания и дейности увреждащи средата на птиците. Както и на всички, които са помагали чрез преки действия: МОСВ, РИОСВ Благоевград, Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“, ИАГ, ДГС – Гоце Делчев, ДЛС „Дикчан“ – с. Сатовча, ДГС „Селище“ - гр. Сърница, ЛРС „Сокол“ – гр. Гоце Делчев, Риболовен клуб „Балканка“, Дивите животни, ЧЕЗ Електроразпределение – Гоце Делчев, Пещерен клуб "Прилеп", Читалище „Изгрев 1930“, Община Гоце Делчев, Община Хаджидимово. Кметовете и кметските наместници на с. Огняново, Копривлен, Баничан, Мосомище, Илинден, Балдево, гр. Гоце Делчев, Хаджидимово.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK