Мегапроект за цялостно реновиране на училището и построяване на нов корпус обедини власт и религии в Рибново

Снимка: Infomreja.bg

В изключителен притегателен и обединителен център на власт и религии се превърна вчера село Рибново, което събра за представянето на мегапроекта за цялостното реновиране на местното училище и построяването на нов корпус към него десетки държавни мъже, министри, депутати, учители, директори на училища от целия Гоцеделчевски регион от различни и с различна партийна принадлежност с единствената идея да подкрепят проекта и образованието в най-отдалеченото, но и и най-голямо село в община Гърмен - Рибново.

Четвъртият президент на Република България Росен Плевнелиев, председателят на фондация "Българска памет" д-р Милен Врабевски, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Петър Николов, депутатите Димитър Гамишев от ГЕРБ, Богдан Боцев от БСП, началникът на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов, бъдещият евродепутат Асим Адемов, който е настоящ директор на училището в Долно Дряново, кметът на община Гърмен Минка Капитанова, председателят на ОбС-Гърмен Исмет Узунов, районният мюфтия Айдън Мохамед и общински съветници бяха сред официалните гости на красивото Рибново и най-вече на децата от селото, които пяха и играха на сцената в двора на училището.

Богатата и професионално подготвена програма от учителката и ръководител на проекта "Твоят час" - Янка Топалова, бе бурно аплодирана от стотиците гости и жители на Рибново, а инспектиращият изпълнението на проекта д-р Милен Врабевски на няколко пъти се просълзи. Двамата с президента Плевнелиев лично поздравиха и сърдечно благодариха на ръководителя Янка Топалова за невероятното изпълнение на проекта, на който вчера бе направен своеобразен отчет пред гостите и многобройната публика.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Петър Николов заяви категорично, че ведомството му ще подкрепи проекта на арх. Валентин Тюфекчиев за цялостното реновиране на СУ "Йордан Йовков" в Рибново и за построяването на новия училищен корпус към него.

"Освен че съм четвъртият президент на България и бивш министър на МРРБ, аз съм и инженер. Дойдох тук, за да ми дадете работа. Днес Рибново и проектът за училището ни обедини всички. Още в следващите дни с директора и още заинтересовани лица ще обиколим всички министерства, за да търсим начини и ресурси този проект да се случи. Децата на Рибново да пеят с любов за България, но и България да покаже, че обича децата. Моята фондация и тази на д-р Милен Врабевски застават твърдо зад проекта и ще помагаме той да се случи. Да помагат за реализирането на проекта в Рибново обещаха още и кметът Минка Капитанова и присъстващите на представянето му депутати.

Според представения идеен проект от арх. Валентин Тюфекчиев в новия учебен корпус е предвидено построяването на още 12 класни стаи, спортни площадки, физкултурни салони, лекарски и стоматологични кабинети, паркоместа и други удобства за многото учители и ученици. Младият и изключително талантлив архитект Валентин Тюфекчиев успя достойно да защити проекта си, като отговори професионално и с доводи на серията от въпроси, с които го засипа президентът Плевнелиев, почти като защита на дипломна работа.

Плевнелиев не скри, че проектът е наистина добър, като го определи като "Мечтата на Манчо", визирайки директора на школото Манчо Джуркин, и изрази надежда, че скоро с общи усилия на институции и държавата мечтата ще се превърне в реалност.

"Построяването на новия и модерен корпус към досегашното училище за Рибново е наложително, защото, макар и голямо, училището се оказва твърде малко, за да побере всичките ученици, които сега по принуда учат на две смени поради недостиг на класни стаи. Тясно е и в детската градина, имаме филиали в съседното село Осиково, имаме и класните стаи не стигат за протичане на нормален учебен процес. През тази година учениците в гимназията в Рибново, обучаващи се от 1-ви до 12-и клас бяха 500, а следващата година броят им ще нарасне с още един клас, защото училищният праг на 15-и септември ще престъпят за първи път три паралелки първокласници", обясни нуждата от бързото решение и изпълнение на проекта директорът Манчо Джуркин.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK