90-ия юбилей на училището в Долно Дряново и 24-и май отпразнуваха учителите и учениците от ОУ "Христо Ботев"

Снимки: ОУ "Христо Ботев" - Долно Дряново

Двоен празник отпразнуваха преди броени дни учителите, учениците и многото гости на училището в гърменското село Долно Дряново.

За всички настоящи и бивши учители и директори на ОУ "Христо Ботев" 24-и май тази година освен празник на българската просвета и култура бе и ден, в който бе почетена 90-годишнината на светското образование в Долно Дряново, поставено през далечната учебна 1926/1927 година от първия учител тогава Йордан Митев Атанасов от с. Катрище, Кюстендилско.

Според летописната книга на школото, първоначално в селото не е имало училищно помещение и за тази цел е била използвана една стая при „турската джамия“, която според описанието била „ниска, тясна и тъмна“ и не е отговаряла изобщо на хигиенните условия за провеждане на учебни занятия.

Така, в рамките на само един месец - от 20.10.1926 г. до 20.11.1926 г., скоростно е било направено ново помещение благодарение на изключителна помощ на хората от селото, които са давали от сърце за направата на тогавашното училище дъски, врати, прозорци, стъкла, пирони, тикли, дървета и пр.

Именно в края на тази учебна година, през 1927 година, в Долно Дряново за първи път е бил честван празникът на българската просвета и култура 24-и май.

Традицията продължава вече 90 години, като строителите на храма на знанието в Долно Дряново – директори, учители, служители даряват със своя професионализъм и любов учениците със знания и обич, мъдрост и въображение, възпитават ги в дух на толерантност и етичност.

През месец февруари 1980 година започва строителството на новото и настоящо голямо и приветлино училище в Долно Дряново. Строителството напредва бързо, за да може през учебната 1983/1984 година, макар и не напълно завършено, то да отвори врати за учениците от селата Долно Дряново, Крушево и Ореше.

Всичко това според написаното в летописната книга на училището се постига с тригодишен упорит труд, включително и с много доброволен труд, вложен от населението на Долно Дряново.

Всички в селото - от ученици до пенсионери, според възможностите си дават своя принос, за да завърши навреме изграждането на школото и на 15 септември 1983 година децата да влязат в новото училище.

В настоящия момент учениците са вече около 300, разпределени в 11 паралелки в начален и прогимназиален курс. През последвалите години в училището постъпват и все по-високо квалифицирани учители и от него излизат ученици с добра основа и желание за по-високо образование.

Днес ОУ "Христо Ботев" в село Долно Дряново разполага с обновена просторна сграда и добре обзаведени класни стаи. Има нов компютърен кабинет и две интерактивни класни стаи. Разполага със спортна площадка с осветено футболно игрище с изкуствена настилка, баскетболно и волейболно игрище и пътека за бягане.

За годишнината и за хубавия празник в училището в Долно Дряново, отбелязани преди няколко дни, се събраха много бивши и настоящи директори, учители и служители на школото.

Отчетена бе положителната статистика, че училището в Долно Дряново вече 90 години осъществява много успешно благородната си мисия - с грижа, любов и всеотдаен труд да определя бъдещето на поколения деца, да изгражда пълноценни млади хора, отговорни към себе си и полезни на обществото.

Училището в Долно Дряново винаги е било както образователно, така и културно средище, като празниците и традициите в него са неразделна част от неговия богат и разнообразен живот. Напълно заслужени бяха похвалите към бившите и настоящи учители, които с усилията и професионализма си успяват да развиват училищните традиции и да дават възможност за изява на учениците.

Понастоящем директор и домакин на честванията на годишнината на училището в гърменското село Долно Дряново е Асим Адемов - дългогодишен учител, бивш заместник-областен управител на Благоевград. Очаква се той да продължи мандата на евродепутата Мария Габриел, която много скоро ще поеме поста на български еврокомисар.

Цяла плеяда са директорите и учителите на ОУ "Христо Ботев" в Долно Дряново, преминали през дългия му 90-годишен път, които се помнят с оставената от тях светла диря, свързана с поколения жители на селото. Сред тях са Никола Мегданов, Иван Канелов, Любомир Муртазов, Илия Цацев, Никола Малаков, Зейнеп Ходжа, Адем Ходжа, Надиле Моллахасан, Гюлка Арнаудова и др. Повечето от тях са били и дългогодишн и учители преди да станат директори.

За празника на училището директорът Асим Адемов като добър домакин посрещна тази година десетки бивши учители и директори на школото, както и сърдечно поздрави настоящия учителски колектив, който неизменно дава всичко от себе си за обучението на децата и тяхното възпитание.

Всички гости с нескрита удовлетвореност и истинско щастие наблюдаваха през празничния ден невероятната програма на учениците, които показаха в изобилие завидните си знания, умения и красота.

 

Никола Малаков - бивш директор
Зейнеп Ходжа - бивш директор
Минка Капитанова бе гост на тържеството, по случай 24 май и юбилея на училището

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK