ПГ по МСС „Пейо Яворов“ – Гоце Делчев, представя онлайн възстановка, посветена на патрона на града

Снимки: Личен архив

„Хайдушко божество и праведник с кама в ръка“

В навечерието на 117-та годишнина от гибелта на Гоце Делчев, ПГ по МСС „Пейо Яворов“ показва в социалните мрежи своя видеопродукция, посветена на безсмъртния войвода. Тя е озаглавена с определението, което поетът Яворов дава на своя съратник и приятел Гоце Делчев – „Хайдушко божество и праведник с кама в кръста“.

Първоначалната идея е била ученици от професионалната гимназия да представят на площад „Македония“ в града възстановка на важни моменти от живота на великия войвода, но заради противоепидемичните мерки в страната начинанието се реализира онлайн. 

Идеята е на директора на училището Ангел Живков, който е и режисьор на продукцията. Сценарият принадлежи на преподавателките Добринка Ключкова и Айше Хаджиоли, а с ролите се справят ученици от различни специалности в гимназията. Кадрите са заснети в домашни условия и в телевизионното студио на ПГ по МСС „П. К. Яворов“.

Във видеото с чувство за мярка са представени както идеите и делата  на  водача на ВМОРО, така и чисто човешките му трепети и копнежи.  Много прочувствено се говори и за неговата смърт на 4-ти май 1903 година край село Баница, след еднодневно сражение с турска потеря. 

За силното въздействие на продукцията допринасят също така кадрите от филма „Гоце Делчев войвода“, подходящото озвучаване и  облеклото на актьорите. 

Екипът на тази толкова навременна и висококачествена възстановка си запазва правото да я представи и на живо пред публика.

 

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK