Петър Паунов и Виктор Янев: Кюстендил не е място, където има етническо напрежение

Снимка: Infomreja.bg

Кюстендил не е място, където има етническо напрежение, става въпрос за един битов инцидент, който е свързан с участието на криминално проявени лица. И в двата етноса на територията на община Кюстендил няма толерантност към тези лица. За нас е важното, че сигурността на нашите съграждани не е застрашена и се надяваме, че действително дългогодишните ни призиви за своевременно подаване на сигнали - за лабилно, арогантно, предизвикателно поведение, ще бъдат чути и няма да се стига до подобни инциденти“, заяви кметът на Кюстендил Петър Паунов по повод възникналия масов бой преди два дни, завършил с убийството на 35-годишния Валери Дъбов.

По негови думи ако само 5 минути преди инцидента някой от заведението е подал сигнал на тел 112., нямало да се стигне до убийството на един млад човек. Паунов беше категоричен, че инцидентът е предизвикан вследствие на прекомерна злоупотреба с алкохол и психотропни вещества.

„Това не прощава на абсолютно никой. За нас важното е да се знае следното: никой не се разхожда по града с пистолети, ножове или мачети. Извършителят на тежкото криминално деяние е извикан като подкрепление срещу охраната на заведението и то минути преди убийството. Целият инцидент е възникнал на територията на заведение, а в последствие и извън него. Нито органите на реда, нито собствениците на заведението са допуснали някой да се движи с пистолет или с друго оръжие, което да застрашава живота на околните. Тук имаме целенасочено поведение в резултат на провокационната изява на инициатора на свадата“, допълни Паунов.

19-годишният Алекс Анкин е пристигнал на мястото на инцидента въоръжен с нож и пистолет. Оръжието веднага е било иззето от охраната на заведението, след което избягвайки с ножа той пресреща групата на улица „Цар Освободител“ и се стига до трагичната кървава разправа.

„Искам да призова за внимание и етично поведение помежду ни. Това, което се забелязва, че десетки наши съграждани преминават през улицата, където Валери е прободен и никой не спира. Две момичета и две момчета са опитали да се борят за живота му, минавали автомобили – те са опитали да ги спрат, но никой към този момент не е проявил съпричастност. Не трябва да се чувстваме застрашени да помагаме на хората, всеки един човешки живот е ценен“, обобщи още Петър Паунов.

Той заедно с областният управител Виктор Янев изказаха съболезнования към близките и роднини на убития Валери Дъбов.

Двамата бяха категорични, че Кюстендил не е град на криминални дейци, не е град и с етническо напрежение.    

„Поводът да застанем пред вас са трагичните събития, които станаха в неделния ден и последствията, които спомогнаха да прераснат в етническо напрежение в Кюстендил. Знаете, че през последните години името на Кюстендил се споменава като един от най-толерантните български градове спрямо малцинството. Тъй като се опитаха да политизират един чисто криминален и битов инцидент, и нарасна едно напрежение сред хората, сме тук, за да се обърнем към хората. Нека оставим институциите да си свършат работата, за да можем и ние след това да вземем конкретни мерки да не се стига до подобни инциденти. Уроците от този случай са два – че човекът има нужда от очовечаване, а другият, че все по-нисък е коефициентът на полезно действие в процеса по очовечаване“, обяви и областният управител Виктор Янев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK