Кметът на Кюстендил взе участие в среща с експерти на МОН

Снимки: Община Самоков

Обсъдиха старта на новата учебна година

Членовете на Управителния съвет на НСОРБ Иво Димов – кмет на община Димитровград и Владимир Георгиев – кмет на община Самоков, Петър Паунов – член на КС, кмет на община Кюстендил както и председателят и заместник-председателят на комисията по образование, младеж, спорт и култура на Сдружението Лилия Христова и Тодор Чобанов взеха участие в срещата с министъра на образованието Красимир Вълчев и експерти от МОН. От страна на екипа на НСОРБ в дискусията се включиха изпълнителният директор Силвия и заместник изпълнителният директор и секретар на ресорната комисия Теодора Дачева.и ръководството на Постоянната комисия по образование, младеж, спорт и култура.

Обсъдени бяха най-важните проблеми, пред които са изправени училищата преди старта на новата учебна година. Нагласите са тя да започне присъствено, като в учебните заведения ще бъдат въведени единни здравни правила, а организацията на цялостния процес ще бъде съобразена със спецификата на конкретното училище. В работната група, която включва представители на образователното и здравното ведомства, ще се включи и представител на НСОРБ.

Предстои до края на месеца да бъдат подготвени конкретните насоки, на базата на които всяко училище да разработи така наречения „план за действие“. Част от спестените средства в училищните бюджети ще бъдат насочени към осигуряване на основните хигиенни изисквания, дезинфектанти и индивидуални предпазни средства.
Обсъдени бяха и вариантите за промени в Закона за предучилищното образование, които предстои да бъдат обсъдени и гласувани в Народното събрание, както и визията на общините за промяна на стандартите за делегираните държавни дейности в Бюджет 20201.

Министър Вълчев сподели, че с подписването на новия Колективен трудов договор в сектора е направена крачка към четвъртия етап от увеличението на учителските заплати и минималните ще нараснат в новия бюджет с 15-16%. Основен приоритет в следващите години остава развитието на материалната база на училищата, като ресурс е предвиден както по линия на подпомагащите финансови механизми на ЕС, така и чрез новите Оперативни програми.

НСОРБ ще предложи формиране на нова Национална програма за осигуряване на достъпна и безопасна училищна среда и ще мотивира своята концепция в писмо до Министерството на финансите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на образованието и науката.
МОН и НСОРБ ще предприемат съвместни действия за внасяне на необходимите промени в подзаконовите актове, за да може да бъдат гарантирани интересите и на фирмите, извършващи ученически превози.

Министърът на образованието подчерта конструктивното партньорство с общините през последните години и акцентира върху сериозните предизвикателства, пред които е изправена както държавата, така и самата образователна система и изрази надежда, че и в бъдеще те ще бъдат преодолявани със съвместните усилия на местната и централната власт.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK