Природната сила на Кюстендил – в битка с безплодието

Снимки: Личен архив

Петър Паунов и Местната коалиция възраждат Кюстендил като балнеоложки център за лечение на репродуктивни проблеми

Петър Паунов възражда десетилетната слава на местните минерални извори с целебната им сила в лечението на безплодие. Основен приоритет в програмата на Паунов и Местна коалиция ГЕРБ, СДС, ВМРО-БНД, ДБГ, ЗНС и Обединени земеделци, е възраждането и развитието на лечебния туризъм и борбата с демографската криза.

От коалицията предлагат създаване на Фонд за безплатно лечение на стерилитет, чрез доказаните лечебни свойства на изворните минерални води на Кюстендил. Заедно с това ще бъде създаден и фонд за подпомагане на семействата с новородени деца: до 2000 лева еднократна подкрепа ще се дават за новородено дете в семейство на образовани родители.

Възраждането на балнеоложката слава на Кюстендил не само ще се включи в битката с националната демографска криза, но и ще доведе до сериозен приход за всички местни хора, които работят в туристическия и търговския сектор.

Всички гости на града, които ще се възползват от лечебния курс, ще се настаняват в квартири, къщи за гости и хотели. Това ще развие още един сектор от местната икономика – лечебния туризъм, приходите от който ще остават във всяко кюстендилско семейство.

Кметът Петър Паунов, водач на листата на Местна коалиция ГЕРБ, СДС, ВМРО-БНД, ДБГ, ЗНС, Обединени земеделци, представи приоритетите от програмата си, заедно с кандидатите за общински съветници Михаела Крумова, настоящ председател на Общинския съвет в Кюстендил, д-р Маргарита Исталиянова,  акушер-гинеколог, д-р Валери Томов - началник отделение по акушерство и гинекология в Многопрофилна болница за активно лечение "Д-р Никола Василев", и Георги Петров, председател на организацията на ВМРО в Кюстендил.

Минералните извори на Кюстендил имат десетилетна слава с целебното си въздействие при лечението на безплодие. От страната и чужбина тук се стичаха семейства – с надеждата силата на водата, дадена й от природата, да ги излекува. Хиляди деца са родени, благодарение на това лечение.

Сега, когато демографската криза е в стихията си, а стотици хиляди български двойки имат репродуктивни проблеми, просто сме длъжни да използваме богатството, с което е дарен кюстендилския край и да противопоставим силата на природата срещу тази криза. В традициите и в дългогодишната практика лечебното въздействие на минералните води на Кюстендил е безспорно и медицински доказано.

Освен това лечението е достъпно и изключително щадящо - основава се изцяло на природния състав на водата, не включва никакви агресивни интервенции, химически препарати и медикаменти. Това е още една причина да го възродим и популяризираме, за да може да се възползват от него максимален брой хора.

За да възродим традицията в използването на минералните води за лечението на безплодие, да върнем славата на Кюстендил като балнеолечебен център и най-важното: да дадем възможност на всички, които имат репродуктивни проблеми, да се възползват от това лечение, ние създаваме фонд за лечение на стерилитет.

Ще се финансира 10-дневен лечебен курс, чиято стойност е 400 лева и включва процедури с минерална вода, физиотерапия и лечебна физкултура. Статистиката показва, че при 1800 проведени лечения успеваемостта на процедурата е 60 процента!

Кюстендил има традиции в това лечение, има обучени специалисти и най-вече има ги в цяла България, а и по света – деца, родени благодарение на това лечение. Вече изградихме подходящите бази, които да се оборудват, и провеждането на процедурите може да започне веднага.

Д-р Валери Томов приветства решението да се използват ресурсите на минералните води в борбата с демографската криза, която по данни на Световната здравна организация изключително сериозно засяга България. Нацията намалява с такава висока скорост, че трябва да се включат всички възможни ресурси в борбата с демографската криза и тя да е във фокуса на всички управляващи.

Д-р Томов засегна темата с мъжкия стерилитет, чиито мащаби през последните години застрашително нарастват. Според данни от изследвания в страната, проблемът за безплодието в 65% от случаите е в мъжкия стерилитет. Предложетието, което нашата коалиция прави, е да се създаде фонд, който да финансира такъв лечебен курс не само на жените, но и на мъжете. Има такива програми, работени са преди години в Кюстендил, доказано е, че и мъжкият стерилитет се повлиява изключително добре от лечението с местната минерална вода.

Курсът ще включва и предварителни изследвания - и за мъже, и за жени. Още от началото на следващата година програмата може да започне да работи, каза Петър Паунов и представи още един елемент от акцентите в програмата - подкрепа на младите двойки за по-висока раждаемост.

В битката с демографската криза и в помощ на младите хора от община Кюстендил, ние създаваме фонд, от който ще се дава еднократна подкрепа от 200 до 2000 лева за всяко новородено дете в семейство на образовани родители.

Минималното изискване за получаване на подкрепата е средно образование, с по-високия образователен ценз се увеличава и размерът на средствата. Така, едновременно с подкрепата, която ще бъде оказана на всички, които създават и отглеждат децата си в Кюстендил, това е стимул и за образование, обобщи още Петър Паунов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK