Петър Курумбашев в Гоце Делчев: България и Румъния да работят заедно за общите си цели

Снимки: МО в БСП-Гоце Делчев

Евродепутатът Петър Курумбашев гостува в град Гоце Делчев за среща с местни жители, организирана от Младежкото обединение в БСП.

При визитата си той се срещна и с общинското ръководството, като обсъдиха възможно съдействие от негова страна при бъдещи общински проекти.

На дискусията с граждани в препълнения салон на кафе „Киното“, ексцентричния гост завладя аудиторията не само с присъствие, но и с новини от кухнята на Европа.

„Предложих в Европарламента да направят и отделни тоалетни за нас източноевропейците, след като ни третират като хора втора ръка и ядем различни храни.. Това не може да продължава!“, заяви Курумбашев пред гоцеделчевци.

Той сподели и за последната декларацията изготвена по негова инициатива и подписана от българските евродепутати от всички политически формации. Позиция касаеща мобилността в ЕС и ограничаването на свободно предвижване на стоки и хора.

„Самият Жан-Клод Юнкер призова за приемането на България и Румъния в Шенген. Европейският парламент няколко пъти е давал зелена светлина. Време е Съветът да се вслуша в тези призиви. След като бъде сформирано правителството в Германия, се надявам да получим подкрепа, а след това същото да се случи и с Франция”, каза българският евродепутат.

На въпрос какви ще са ползите от еврото, Курумбашев отговори, че лихвите по кредити в страните от еврозоната в момента са по-ниски от тези у нас. Причината за това е, че валути, които не се контролират от Европейската централна банка (ЕЦБ), се смятат за рискови. Друга полза е, че големите банки ще бъдат контролирани от ЕЦБ.

„България разполага с истории, когато БНБ не успява да упражни правилен контрол и в следствие на това фалират банки. Страната ни отдавна е готова и за членство в еврозоната. България е на трето място по съотношение БВП – външен дълг. Не трябва да ни добавят постоянни нови и нови критерии. Не трябва да изпадаме в „Параграф 22”, каза Курумбашев.

Петър Курумбашев е от гласовитите представители на България, които казват нещата с истинските им имена от трибуната на Европарламента и открито иронизират лицемерието в съюза.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK