Петьо Кръстев е новият стар директор на Ансамбъл „Пирин“

Снимка: Infomreja.bg, архив

Той се конкурира за поста с Мирослав Димитров и Стоимен Добрев

Петьо Кръстев е новият стар директор на Ансамбъл „Пирин“.

Трима кандидати се явиха на конкурса - Петьо Кръстев, Мирослав Димитров и Стоимен Добрев.

С най-много точки е Кръстев - 223, след него - Димитров – 124, и Добрев – 116.

Ние не искаме всяко общинско ръководство да бърка в сърцето на Благоевград и да посяга на Ансамбъл „Пирин“.

Този призив бе направен пред сградата на Община Благоевград през лятото, когато протестно хоро се изви в подкрепа на хореографа Мирослав Димитров и диригента Стоимен Добрев, след напускането на художествения ръководител на ансамбъла Данислав Кехайов.

А аплодисментите бяха за кмета Румен Томов, „за да чуе“ исканията на артистите.

От прессъобщение на Общината – Кехайов е подал оставката си, но според певците и танцьорите в Ансамбъла, оставката му е принудителна.

Ще направя всичко възможно, за да намерим човек, който да менажира професионално ансамбъл "Пирин", който ще осигури участия и турнета и не, защото това носи материален дивидент, а защото тези артисти заслужват да са на сцената и да правят това, което могат най-добре - да заразяват с магията на фолклора ни целия свят, написа в профила си кметът Томов.

С ръководителя си отива и екипът му, а на тяхно място се очаква да бъде назначен Петьо Кръстев, който се завръща с нов екип. Танцьорите и певците в Ансамбъла обаче категорично са против подобна рокада и още повече назначаването на Кръстев, който през 2014 г. е освободен от длъжността от тогавашното ръководство на Община Благоевград.

Артистите заявиха, че дори и да има нов екип, те са съгласни да работят с всеки друг, но не и с Кръстев!

Диригентът и бивш художествен ръководител на Ансамбъл „Пирин“ Петьо Кръстев, изказа своята позиция по повод спрягането на името му като бъдещ ръководител и отказа на танцьорите и певците да приемат евентуалното му завръщане в емблемата на Благоевград.

В позицията си Кръстев твърди, че е „изненадан от омразата и злостните нападки към мен и дългогодишна ми работа в ансамбъл „Пирин“, тъй като в моята дейност аз никога не съм провокирал такова отношение.

Първо държа да подчертая, че никъде публично не съм обявявал намерение да заемам каквато и да е бъдеща позиция в ансамбъла“. Такова не е обявявано и от ръководството на община Благоевград. Относно моята творческа дейност в ансамбъла съм учуден от отношението към мен най-малко поради причината, че мои произведения – авторски композиции и обработки се изпълняват и до днес в ансамбъл „Пирин“ (въпреки неколкократното настояване от моя страна те да бъдат свалени от програмите). Недоумение буди фактът, че едновременно с отрицателното отношение към моята работа, се използва моя интелектуален и творчески труд, пише Кръстев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK