"Петромакс" отново на върха с множество победи в турнири

Снимка: "Петромакс"

На 14. и 15. октомври спортна зала „Орловец“ –Габрово, посрещна 400 спортисти от 29 клуба от страната, които спориха на татамито за разпределение на медалите в престижната карате надпревара.

Национална купа по карате България 2017 за всички възрасти е част от официалния спортно-състезателен календар на Българската национална федерация по карате /БНФК/ - организатори на състезанието.

Домакините – КК „Столетов“, и гостите им мериха сили в дисциплините „Ката“ и „Кумите“ – индивидуални и отборни.

Официално откри състезанието шихан Русалин Русалинов – вицепрезидент на БНФК и президент на КБИ „Петромакс“-Плевен. Краткото му приветствие към участници, рефери, съдии, треньори, родители и гости бе последвано от официално връчване на дипломи от шихан Русалинов от името на Федрацията на всички майстори на бойните изкуства, защитили ДАН /майсторска техническа степен по владеене на бойното изкуство/ по карате през 2017 год. Лъвчетата на плевенския клуб по бойни изкуства „Петромакс“ извоюваха 5 златни, 13 сребърни и 6 бронзови отличия.

Шампионски титла донесе за клуба възпитаничката на СУ „Георги Бенковски“ – гр. Плевен, със спорт карате към КБИ „Петромакс“ – Ивет Горанова. Горанова разби опонентите си при джунироите - кумите индивидуално в категория до 59 кг. Клубен бе финалът в категорията. Ивет срещна съотборничката си и съученичка – Веселина Веселинова, която също надви опонентите си от други отбори и стигна до финал с Горанова. Двете добре понават играта си от доджото си в спортен компекс „Спартак“-Плевен, но срещата им въпреки всичко бе интересна. Двете се качиха заедно и усмихнати на състезателната стълба за награждаванията. Габриела Горанова мери сили в същата дисциплина, но при жените в категория до 68 кг. Тя надви представители на домакините КК „Шурикен“, КК „Самурай“, КК „Окинава“, КК „Ронин“ и се окачи със златен медал.

Шампионска купа и златни медали извоюваха в отборната дисциплина ката при 14- до 17-годишните – момичетата на „Петромакс“ – Борислава Кирилова, Любослава Литкова и Кармена Янкова. В същата отборна дисциплина „Ката:, но при жените Ивет Горанова, Мария – Магдалена Петрова и Виктория Росева демонстрираха наравно с приятелките си горе, отлични умения при техниките във въображаемия бой с противник катата и също се окачиха със златни медали и грабнаха поредната шампионска купа за „Петромакс“.

Вицешампиони на „Петромакс“ за Национална купа България 2017 при кумите индивидуално са: при 13-годишните момчета-Кристиян Георгиев в категория до 40 кг и Максим Христов в категория над 55 кг. При кадетите: Кармена Йорданова в кат. до 47кг; Никола Христов в кат. до 63 кг и Валентин Сачански в категория до 63кг. Джуниорите: Цветослав Босилков – до 55 кг; Теодор Димитров – до 68 кг и Теодор Шопов – до 76 кг. При жените в категория до 55 кг след срещи с КК „Френдшип“, КК „Олимп“,  КК „Мак Доналд“ и КК „Калоян“ със сребро се окачи и Мария – Магдалена Петрова. При ката-индивидуално, отлични умения демонстрира вицешампиона при кадетите Евгени Йорданов – СУ „Г. Бенковски“-Плевен – спорт „Карате“. Отборната дисциплина кумите при жените също бе интересна за гости и треньори. След многобройни срещи и схватки на татамито, отборът на „Петромакс“ в състав от Мария–Магдалена Петрова, Виктория Росева и Габриела Горанова се окачиха със сребърни медали и грабнаха вицешампионска купа.  

С бронзови медали при дисциплина кумите индивидуално се прибраха от състезанието: Анита Янкова – 12-годишни в категория до 50кг; Христина Чинова – 13 години - над 54 кг; Веселин Борисов – 12 години в кат. до 52 кг; Любослава Литкова – кадети – над 54кг; Лили Игнатова – джунирои до 48 кг и Виктория Росева - ученичка в СОУ „Иван Вазов“ - Плевен и помощник-инструктор в клуба за начинаещите групи при жените до 61 кг Любослава Литкова се класира на III място в още една дисциплина „Ката“-индивидуално при кадетите.

Треньорите на клуба са доволни от представянето на лъвчетата, но нямат време за почивка. Следва участие на 21. и 22. октомври на Международен турнир по карате „Купа Контакт“ в Букурещ, Румъния. По същото време Ивет Горанова е на спортно-тренировъчен лагер в Бобошево с Националния отбор на БНФК за подготовката им за участие в Световното първенство по карате „WKF“ в Тенерифе, Испания ,тази година през ноември.

Как върви подготовката на КБИ „Петромакс“ за Световното по карате „WKF“?

Ивет Горанова и Виктория Росева, споменати по-горе, имаха няколко международни изяви, част от подготовката им. От 29.09. до 1.10. се проведе Международният турнир „Croatia Оpen“ в град Риека, в който взеха участие над 1300 състезатели от 230 карате клуба. Виктория Росева участва в дисциплина „Кумите“-индивидуално, жени до 21-годишна възраст в категория до 55 кг. Тя се изправи срещу съперничка от Хърватия, от която загуби мача с 2:0. За жалост хърватката не успява да изтегли Виктория за надпреварата за третото  място.

„Това, че не продължих не ме натъжава, напротив! Мотивира ме още повече да тренирам и да се подготвя за следващите състезания", казва Росева, която малко след индивидуалната си дисциплина скочи в дисциплината „Кумите“-отборно при жените и заедно със състезателките Александра Стублева от София и Изабел Ризова от Кюстендил надвиха опонентите си и с единствена загуба на финала от женския отбор на домакините – Хърватия, се окачиха с сребърни медали и станаха вицешампиони на дисциплината. Ивет Горанова си направи не по-лоша подготовка за Световното в Тенерифе. При кумите индивидуално Горанова извоюва една вицешампионска титла и едно III място. Прибра се с бронзов и сребърен медал: pри джуниорите в категория до 53 кг стана вицешампион след 5 изиграни срещи: I среща-с швейцарката Силвия Хърт - вицеевропейски шампион от София 2017. Повежда я с 2 на 0, но последните 30 секунди Ивет обръща резултата с 3 на 2. Втора среща с опонетка от Унгария-победа с 5 на 0. Трета среща – Сърбия и резултат 3 на 0 за „Петромакс“ и България. Четвъртата среща е с Франция и победа с 1:0. Пета среща – финал с представителка на Мароко. Загуба с 4 на 4 – равен резултат и съдийско решение за Мароко. Горанова мери сили и в категория до 55 кг при U21 – до 21-годишните. 16-годишната Ивет успява да се пребори за класиране на III място и в тази категория и възрастова група. Първа среща-Норвегия – победа с 8:0; II среща-хранция – победа с 5:1; Трета среща играе с Италия – загуба с 1:0 и последна среща с представителка на Хърватския национален отбор  – побеждава с резултат 6 на 0.

Ивет Горанова участва и на Карате турнир „Belgradе Trophy 2017“ – най-големият сръбски карате турнир за всички възрастови групи – от деца до мъже и жени и последния Международен карате турнир преди Световното първенство в Тенерифе. При кумите индивидуално не една, а 2 шампионски титли за Горанова, „Петромакс“ и България! Златен медал при до 21-годишните след срещи с опоненти от Сърбия, Франция и др. Първо място извоюва лъвчето на клуба от Долна Митрополия и при 16-17-годишните джуниори. По пътя към върха надви представители на отборите на Босна и Херцеговина, Русия и Сърбия. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK