Петрич почете 102 години от освещаването на Военен паметник „Дрангова чешма”

Снимки: Община Петрич

Петрич почете 102 години от освещаването на Военен паметник „Дрангова чешма”. Отбелязването на годишнината започна с отслужването на заупокойна панихида в храма „Света Петка” - с. Дрангово, и раздаването на войнишка чорба.

Пред Военен паметник „Дрангова чешма” по-късно започна и официалната програма с вонен ритуал за почитане на 102 години от освещаването. Монументът е изграден в памет на войниците от 5. пехотен полк на 11. Македонска дивизия и осветен под ръководството на полк. Борис Дрангов на 16.04.1916 г.

Възпитаници на Общински детнки комплекс припомниха бележитите моменти от военния път на полк. Дрангов и неговият полк, а под звуците на „Хубава си, моя горо” представиха и патриотична композиция с националния трибагреник.

Честването на 102 години от освещаването на Военен паметник „Дрангова чешма” уважиха народните представители Героги Динев, Даниела Савеклиева и Александър Мацурев, председателят на Общински съвет - Петрич, Георги Тренчев, командирът на Военно формирование 56 040 Благоевград, полк. Кръстев, кметове на села, общински съветници, ръководства на политически партии, представители на държавни и общински учреждения, на училища и неправителствени организации.

В приветственото си слово кметът Димитър Бръчков подчерта, че Община Петрич ще има грижа да бъде предаван на поколенията споменът за полк. Борис Дрангов и неговите войници, ще бъде поддържано и мястото при Военен паметник „Дрангова чешма”. Цветя и венци бяха положени в знак на почит и признателност към полк. Дрангов и войниците от 5. пехотен полк.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n