Съветници от Кюстендил предлагат Регионалната ВиК асоциация да е допустим бенефициент за финансиране

Снимка: Infomreja.bg

Настояват предложението да бъде заложено в Оперативна програма околна среда за периода 2021 – 2027г.

Групата общински съветници на ПП „Партия на Зелените“ – гражданска листа в ОбС-Кюстендил, предлагат Регионалната ВиК асоциация да е допустим бенефициент за финансиране. Предложението е във връзка със стартиралата процедура за подготовката на Оперативна програма околна среда за периода 2021 – 2027 г.

„Идеята ни е да се заложи възможност за допустим бенефициент асоциация на неконсолидирана територия, в рамките на която само една община не участва в регионалната асоциация. По този начин ще се даде шанс на регионални ВиК асоциации, които не са били допустими през настоящия програмен период да участват и да имат възможност за получаване на европейско и държавно финансиране за подмяна на остаряла и амортизирана ВиК мрежа, за изграждане на пречиствателни станции и други“, посочва в писмо до институциите общинският съветник, инж. Огнян Атанасов.

Към момента област Кюстендил е около 120000 души и само една общинна с население от 6660 души не желае да се конослидира във регионалната ВиК асоциация, което прави 5,6% от населението на областта. 

„С оглед на прогнозите за засушаване през следващите години и с цел предотвратяване на бъдещи водни кризи на територията на Община Кюстендил, както и в другите общини членуващи в регионалната ВиК асоциация, настояваме нашето предложението ни да бъде взето предвид и заложено в Оперативна програма околна среда за периода 2021 – 2027г.“, казват още съветниците от ПП „Партия на Зелените“ в Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK