Петков и Хекимян ще съдят Симеонов

Снимка: БТА

Лидерът на НФСБ обвини двамата журналисти, че са корумпирани

"Категорично ще съдим Валери Симеонов."

Това съобщи пред Клуб Z Венелин Петков, директор на "Новини, актуални предавания и спорт" в бТВ.

По-рано Симеонов обвини водещия на сутрешния блок на бТВ Антон Хекимян и Венелин Петков, че са корумпирани и затова не са допуснали в ефир миналия декември сигнала на Цветомир Найденов срещу лотарията на Васил Божков. Симеонов "прати" и прокуратурата при двамата телевизионери.

"Ето ви го един Антон Хекимян, ето ви го един Венелин Петков. Какви са тези, които на 15 декември им е казана цялата история на Найденови. Аз бих пратил прокуратурата при тях. Всеки, който знае за престъпление е длъжен да докладва", заяви Симеонов по БНТ.

Пред Клуб Z Венелин Петков каза, че е разговарял със своя колега Антон Хекимян и двамата вече са обсъдили с адвокати как да защитят имената си. 

"За протокола: документите, които Цветомир Найденов учтиво ни предостави, са жалбите му до Прокуратурата. Те са надлежно заведени там поне две седмици преди той да започне да търси изява в bTV. Позор, господин заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов. Ще се видим в съда", написа Петков в профила си във фейсбук. 

бТВ вече излезе с позиция и защити двамата журналисти. Оттам посочиха, че медията "застава твърдо зад своите служители и ще подкрепи всички правни мерки, които те биха предприели срещу депутата".  

От БНТ също излязоха с позиция, изчетена в емисията новини в 18 ч, с която застават зад колегите си журналисти в бТВ и заявяват, че се противопоставят на всички опити за отправяне на клеветнически твърдения от ефира на обществената медия.

Обвинения към бТВ отправи наскоро самият Цветомир Найденов по време на участие в блока й. Голяма част от ефирното време бе заето с упрека му, че още в средата на декември е занесъл в телевизията документи по сигнала срещу Божков, но това не било излъчено. Водещият тогава му обясни, че медиите не са пощенски кутии и не публикуват или излъчват непроверена информация. Защо Симеонов обвинява Хекимян и Петков в укриване на информация за злоупотреби, което е наказуемо - не е ясно - предвид факта, че Найденови са сезирали сами обвинението и по това време имаха трибуна в редица медии, пред които разказваха за този сигнал.

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) – България, също осъди атаката на зам.-председателя.

Журналистическата организация излезе с позиция.

Според АЕЖ – България, по никакъв начин не може да се приеме, че става дума за прикриване на информация, при условие че разкритията за предполагаемата престъпна дейност на Васил Божков и действията на прокуратурата бяха широко отразени от тези и други медии. Журналистите не могат да бъдат обвинявани в укривателство. Функция на журналистиката е да събира, проверява и оповестява проверена информация, която е от висок обществен интерес. Журналистите не могат да се използват за решаване на корпоративни спорове.

Далеч от доказани са и днешните обвинения на Валери Симеонов, комуто е удобно да атакува журналисти, скрит зад властовата си позиция и депутатския имунитет, посочват от Асоциацията и припомнят, че това е поредната подобна проява на този политик, но вероятно е и част от целенасочена атака срещу две все още критични медийни групи. Тази атака е част от голямата война за овладяване на медийния сектор. Известно е, че „Икономедия“ не за първи път става обект на репресивни действия от страна на държавни институции, а атаката срещу Би Ти Ви трябва да се разглежда в контекста на случилото се с другите две телевизии с национално покритие, както и на несигурността около промяната в собствеността ѝ, счита АЕЖ – България.

Асоциацията категорично застава в защита на журналистите и правото им на редакционна независимост. АЕЖ ще информира за случващото се и международните си партньори, се посочва още в изявлението.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK