Собственикът на мъртвите коне в Осоговската планина го грозят до 3 години затвор и глоба до 5000 лева

Снимка: личен архив

Досъдебно производство образува Районна прокуратура - Кюстендил, по казуса с намерените мъртви коне в Осоговската планина.

Това съобщи наблюдаващият случая прокурор Галина Димитрова.

Според производството, което се води  по чл. 325 от НК - за проявена жестокост към гръбначно животно, ако бъде доказана вината му, собственикът на стадото може да получи лишаване от свобода от 1 до 3 години и глоба от 2000 до 5000 лв. 

Разследването по случая продължава. Вече са разпитани няколко лица, свързани със собственика и с отлеждането на конете.

Екип от ветеринари и специалисти от икономическа полиция, както и планински спасители с моторни шейни, днес заминаха за м. Бег бунар, на 1800 м. надморска височина, където бяха намерени труповете и около 30 оцелели животни.

През изминалия ден екипът не можа да стигне до мястото заради мъгла и лошото време.

Два дни спасителите качваха сено и овес за бедстващите коне. 

Според първоначална информация от Агеницята по контрол на храните  в Кюстендил,  собственикът на конете  Петър Пищалов, който каза пред репортерите, че животните са негови и че ги е търсил в дебелия сняг, но не ги е открил, не е имал разрешително за откриване на животновъден обект в този дял на планината.

Мъжът има разрешително за две ферми /животновъдин обекта/, но в кюстендилското село Буново.

От пресцентъра на МВР - Кюстендил, съобщиха, че е започнато досъдебно производство в РУ- Кюстендил за причинена смърт и трайни увреждания на неустановен брой коне в Осоговската планина.

Зоополицаи и разследващи полицаи са предприели действия по изясняване на факти и обстоятелства за безспорно доказване на собствеността на животните, основание и условия за отглеждането им, регламентирано ли е мястото за отглеждане, осигурени ли са условия за това, ветеринарно-медицинска грижа.

На място работят разследващи, зоополицаи и експерти. Предстои назначаването на експертизи. 

Всички действия се осъществяват под прякото ръководство на Районна прокуратура – Кюстендил.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK