Петдесет от БСП искат оставката на Нинова заради резултатите на местния вот

Снимка: Пресцентър БСП

"С политическия курс на това ръководство БСП не може да спечели следващи избори", смятат 50-те социалисти

Оставка на лидера на БСП - Корнелия Нинова, Изпълнителното бюро на партията и предизборния й щаб искат петдесет социалисти заради резултатите на местните избори. В анализ на резултатите, озаглавен "Обективен прочит", те казват, че партията на практика е повторила резултатите от изборите през 2015 г., когато има 60 кметове на общини и 930 общински съветници, докато сега има 58 кметове на общини и 1006 съветници, пише Дневник.

След балотажа т.г. предизборният щаб отчете 61 кметове на общини, сред които и на областни градове като Русе, Перник, Разград и Благоевград, както и увеличен брой на общинските съветници. През 2015 г. БСП нямаше кмет в нито един областен град.

Документът е подписан от бившите лидери на БСП Сергей Станишев и Михаил Миков, от други представители на вътрешната опозиция като Атанас Мерджанов, Ангел Найденов, Димитър Дъбов, Георги Божинов и Борислав Гуцанов, както и от настоящи депутати от левицата като Валери Жаблянов, Красимир Янков, Антон Кутев, Лало Кирилов и Дора Янкова. Имената са 50, а членовете на Националния съвет, който в неделя ще обсъжда изборните резултати - 183.

Не промяна, а "подмяна на БСП"

В анализа на опозицията, който се очаква да бъде депозиран на "Позитано" 20 преди пленума, се посочва, че смяната на председателя и ръководството е необходима, ако партийците искат БСП да се възприема като алтернатива на статуквото. "С политическия курс на това ръководство БСП не може да спечели следващи избори, ще расте само толкова, колкото е удобно на ГЕРБ, и ще се радва единствено на второстепенната политическа роля на "завърнал се участващ" във властта", посочват социалистите.

Опозицията на ръководството смята, че е необходимо отваряне на БСП към центъра и гражданите, а не това, с което се занимавала Нинова като първостепенна задача - "прочистване на партията по свое усмотрение". Посочва се още, че имало пълна нетърпимост към различните мнения в партията.

"Широко рекламираната "промяна" според Нинова, която всъщност е подмяна на БСП и прокарване на линии на разделение и противопоставяне, не даде положителен резултат и не доведе до нарастваща подкрепа", пише в алтернативния анализ.

"БСП се свива"

В анализа на вътрешната опозиция се посочва още, че вместо да разширява географията си, БСП се свива. След изборите т.г. в седем области - Враца, Варна, Сливен, Хасково, Стара Загора, Силистра и Кърджали, социалистите нямат нито един кмет на община, а в други седем - Бургас, Габрово, Пазарджик, Търговище, Русе, Разград и Смолян - само по един. Населението в тези области, в които на практика според опозицията БСП нямала представителство, е 2 865 810 души.

За листите на БСП с кандидати за общински съветници са гласували едва 43 376 души повече от тези през 2015 г. От тях гласовете обаче в София и Русе са 41 380.

В анализа се посочва, че БСП няма съветници в 25 общини, в други 23 - има само по един, а 57 - по двама, както и че селските кметове на партията са под 300 при избори в 2930 села.

Какво предстои

Досега само местният лидер на БСП във Варна Борислав Гуцанов бе заявил, че ще иска оставката на лидера Корнелия Нинова и заместника й Кирил Добрев заради резултатите във Варна, където наложеният от "Позитано" 20 кандидат за кмет Анелия Клисарова не стигна на балотаж. След вота Нинова определи искането на Гуцанов като искане на човек с чувство за хумор.

Макар и Националният съвет да не може да гласува оставката на председателя, при изборни загуби досега лидерът неведнъж е искал вот на доверие от съвета. Близки до Нинова се съмняват, че ще се стигне до такъв ход.

След загубата на евроизборите Нинова първо обяви оставка, но после се отказа от нея и направи заявка за нов мандат. Сегашният й изтича през пролетта на следващата година, когато за първи път трябва да се проведе пряк избор на председател на БСП. Правила за провеждането му няма, но се знае, че той трябва да бъде предхождан от избори за местни лидери и делегати от страната в конгреса на партията. /Дневник/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK