Пет съвета как да бъдем разумни в образуването на отпадъци за Коледа

Снимка: Infomreja.bg

Еко украса и опаковки дават своя принос за чистотата на планетата

Как да поставим планетата на първо място в този празничен сезон, и да бъдем разумни когато става въпрос за опаковане на подаръци, декорации и други.

Призива ни към всички хората е да погледнат с нови очи на света и да осъзнаят каква важна роля играе рециклирането в създаването на екологично стабилна планета, и да намалят отпадъците си, както и да започнат някои нови, екологични, празнични традиции.

Счита се, че както Великобритания, така и Австралия създават 30% повече отпадъци от обикновено през празничния сезон. По същия начин в САЩ общото потребление на пластмасови опаковки се увеличава над 125 000 тона през зимните ваканции, а в Южна Африка битовите отпадъци се увеличават с до 25%.

Всички ние можем да бъдем разумни със създаването на отпадъци през този празничен сезон, а именно като следваме тези пет предложения, които можем да приложим в собствените си домове, с приятели и семейството.

Изпратете екологични картички

Потърсете начини за изпращане на празнични картички с нулево въздействие върху околната среда. Тази година защо да не преминете към електронни картички или екологични картички? Картичките с плантация, с вградени растителни семена също набират популярност, получателите им могат да засадят семената през пролетта.

Преосмислете декорациите за дома

Всеки обича да украси дома си през празничния сезон, но всички трябва да търсим начини да постигнем това с възможно най-малко въздействие върху околната среда. Голяма част от декорациите се използват година след година, което вече ги прави устойчиви. Онези обаче, които искат да купят нови декорации, трябва да търсят дизайни, изработени от месинг, стъкло или естествени материали, като дърво и други растения, като избягват тези, са направени от пластмаса.

Вместо да купувате нови декорации, домашните могат да бъдат също толкова добри и ако се използват подходящите материали, могат лесно да бъдат рециклирани. Например хартиени фенери, играчки и украси могат да бъдат направени с помощта на рециклируема хартия.

Съзнателно избягване на пластмасовите отпадъци

През 2018 г. Китай използва 9,4 милиона тона опаковъчен материал, а Индия генерира около 5,6 милиона тона пластмасови отпадъци всяка година – което е ясен знак за справяне с намаляването на отпадъците в световен мащаб. Всеки човек може съзнателно да положи усилия през празничния сезон, за да намали количеството използвана и закупена пластмаса. Например, като избягвате закупуването на новогодишните попърски партита и пластмасови подаръци ще помогнат за намаляване на въглеродния отпечатък.

Преосмисляне на подаръка

Подаръците трябва да се преосмислят в настоящите покупки през празниците както и през цялата година, включително рождени дни. Все по по-популярни, стават подаръците като – ваучер за почивните дни или уникално преживяване, които са предпочитани пред опакованите подаръци. Например, вместо да купувате на някого най-новия парфюм като подарък, потърсете бутилки за парфюми за многократно зареждане или ги почерпете със спа и уелнес изживяване, готварски клас или членство в художествена галерия. Тези, които искат да закупят физически подаръци, могат да търсят устойчиви и екологични такива, като ядливи подаръци като шоколадови бонбони и бисквити, което потенциално ще помогне да се намали и броят на нежеланите подаръци.

Избор на подходяща опаковъчна хартия

Много от нас не осъзнават, че повечето опаковъчни ролки с хартия съдържат елементи, които не могат да бъдат рециклирани, като блясък, фолио и пластмаса. Купувачите могат да търсят рециклируеми и устойчиви опции като плат, кафява хартия или тъкан, които лесно могат да бъдат рециклирани. Само в Австралия 8000 тона опаковъчна хартия се използва всяка Коледа, което е еквивалент на 50 000 дървета.

Рециклирането играе важна роля за запазването на земните първични ресурси (вода, въздух, въглища, нефт, природен газ и минерали). С цел да се обединят хората и да се защитят начините за поставяне на нашата планета на първо място, е необходимо да се разглеждат рециклируемите материали като ресурси, а не отпадъци, демонстрирайки силата на „Седмия ресурс“ – стоките, които рециклираме всеки ден.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK