Пет първи награди в евроконкурса, обявен от Мария Неделчева

снимки: пресслужба Мария Неделчева

На церемония в Европейския информационен център в Хаджидимово, евродепутатът Мария Неделчева обяви имената на победителите в конкурса за ученици от Благоевградска област, в който се включиха над 70 участници. Неделчева изненада приятно участниците в конкурса, като присъди вместо по три, по пет първи и по пет поощрителни награди във всяка категория.

Във възрастовата категория 5-7 клас, в която децата рисуваха на тема „Моята приказка за солидарността”, на първите пет места се наредиха Мария-Луиза Мандажиева, Лина Хаджиева, Екатерина Милушева,  Нели Шопова, Георги Стоянов.

Наградата за призьорите е посещение на курортно селище Паничище и 7-те рилски езера. В категорията бяха излъчени и 5-ма носители на поощрителни награди, които ще участват в тържествата по случай 9 май - Деня на Европа, в столицата, а това са Спасимира Цветанова, Вили Циркова, Гергана Атанасова и Миглена Катранджиева.

В следващата възрастова категория участници 8-10 клас, пресъздали в есеистична форма темата „Солидарността в Европа-безценно наследство за бъдещите поколения”, също бяха присъдени 5 първи награди. Първенците в категорията са Мая Кескинова, Алиш Бодев, Крум Динев, Мария-Екатерина Иванова и Теменужка Траянова - те ще се запознаят отблизо с Европейския парламент в рамките на тридневно посещение.

Носителите на поощрителни награди в раздела Ерик Хаджиев, Адиле Сакалиева, Севила Субашиева, Олга Янкова и Алмина Мазгалджи също ще бъдат част от събитията, с които в София ще се отбележи празника на Европа.

Третият раздел на конкурса беше насочен към учениците 11-12 клас, които имаха нелеката задача да изработят презентация на тема „Солидарността между поколенията за една по-добра Европа”.

Пътуване до Брюксел спечелиха Симеон Здравчев, Сабие Зекир, Мариела Найденова, Спасимира Иванова и Далия Субашиева. Поощрителни награди в тази категория бяха присъдени на Евгени Батев , Бояна Гоцева, Габриела Граматикова, Ерифе Теля и Насие Туталъ. Така в честванията на 9 май в София ще се включат 15 ученици от Благоевградска област, водени от Мария Неделчева.

„Темата за солидарността  е много обширна и умишлено я зададох, защото тя не засяга само отношенията между нас, в една общност, но и отношенията в цял един континент и извън Европа. Солидарността е видима на три нива: помежду ни, между отделните страни-членки като основна ценност на ЕС и между Европа и останалия свят. По отношение на солидарността между поколенията, за мен е много важно да растем с увереност в собствените сили, но винаги с много уважение към тези, които са строили преди нас, които са ни предали ценностите. Нашето голямо изпитание е да вземем най-доброто и да го направим още по-добро", обърна се Мария Неделчева към младите творци.

След обявяването на победителите, евродепутатът раздаде подаръци на всички участници с топла прегръдка - така беше почетен и Международния ден на прегръдката, който се отбелязва на 20 януари.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK