Пет казана курбан раздадоха на храмовия празник на "Света Марина" край Гоце Делчев

Снимки: Личен архив

В третия ден на юлските Горещници – 17. юли, когато християнската църква почита паметта на Света Марина, в едноименната църква в местността Рибарниците край Гоце Делчев се събраха стотици миряни да почетат храмовия празник и да си вземат за здраве от курбана, който всяка година на този ден раздава Румен Ципаров.

Той със собствени средства и дарение построи на свой имот църквата „Света Марина“.

Тази година дарители осигуриха и жертвените агнета за петте курбан, както и традиционно местна автобусна фирма возеше всички миряни до църквата безплатно.

Румен Ципаров построи преди години храма след непрекъснато повтарящ се негов сън, в който като жива му се явявала мъченица Марина и го молела да й построи църква на брега на рибарниците му.

„Този сън се повтаряше много често. Събуждах се плачейки, че не мога да изпълня желанието на мъченица Марина, защото нямах пари. Толкова тежко преживявах този период от многократно повтарящите се сънища, че една нощ признах на мъченицата причината защо бавя и не започвам градежа.

„Как да започна да градя църква като нямам пукната пара, къща собствена си нямам, а ще строя къща“, припомня и днес признанието направил в съня си Румен пред мъченицата.

„Ти започни с лопата и кирки основите и църквата ще бъде построена, защото вярващи  хора и бедни и богати ще помогнат“, си припомня и отговора на Светата мъченица Марина отново на днешния ден Ципаров.  

Така започнахме, без една стотинка и благодарение на помощта на вярващите и бизнеса в Гоце Делчев и региона я построихме, споделя Ципаров който винаги когато заговори за сънищата си и началото на градежа на църквата Света Марина, сълзите му рукват като река.

Света Марина е родена в Антиохия и е дъщеря на жрец идолопоклонник. От малка тя е възпитавана от баща си в идолопоклонничество, но решила да приеме християнството и да се покръсти.

Пръв неин гонител станал самият ѝ баща. Когато Марина е на 16 години, управителят на източните римски провинции Олимврий я подлага на тежки мъчения за това, че не искала да се откаже от вярата си. Неочаквано Олимврий решил да удави Марина и хвърлил девойката с камък на врата във водата. Тогава тя отново започнала да се моли да бъде покръстена и изведнъж веригите около врата ѝ се разкъсали и тайнствена светлина окъпала младото момиче. Мъченицата стояла във водата и пеела хвалебствена песен. След това била осъдена на смърт и посечена с меч.

Казват, че светицата посещава сънищата на хора, които вярват в нея, пророкува или дава съвети какво да се направи, за да се спасят вярващите от болести и нещастия.

За българина тя е Огнена Марина, символ на небесния огън, покровителка на жътвата, нивите и сеитбите: в едната си ръка държи дявола за косата, с другата го удря с дърво по главата. Изобразяват я на трон, лявата й ръка е пред гърдите, в дясната държи кръст.

Света Марина се приема в православието и като покровителка и на брака.

 

КОМЕНТАРИ

възмутен09:41 - 18.07.2018
хахахаха и какво общо има това простако с хубавият празник и курбана , ебеш се и ти задникът в панделата ти го правят на майска роза , ебания вика другите се ебат .Да еба твойта майка ненормална
Цицата23:15 - 17.07.2018
Всичките попове се ебът
Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK