Ще изследват професионалните шофьори за сънна апнея

Снимка: Infomreja.bg

Сънната aпнeя e cepиoзнo нapyшeниe нa cъня, пpи ĸoeтo дишaнeтo мнoгoĸpaтнo cпиpa и зaпoчвa.

Апнеята се появява при преумора, каквато най-често се среща при професиите с нощни смени.

Според изследвания и статистиката на пътя много голяма част от катастрофите са в резултат от заспиване зад волана.

Именно поради тази причина ще бъде внесено предложение в Министрески съвет, според което професионалните шофьори да се изследват за сънна апнея наред с психотестовете, които им се полага да правят по закон.

Има двуполюсни настроения по темата.

Според една част от водачите на ТИР-ове и автобуси това е добра практика, защото така документално би било установено психичното и здравословно състояние на шофьорите. По този начин при ПТП водачът няма да може да се застрахова с оправданието, че е заспал и така да бъде оневинен.

Тази седмица стана поредната катастрофа на АМ „Тракия“, при която турски тираджия изблъска от пътя автобус на градския транспорт. За щастие нямаше жертви, но имаше пострадали, сред които и деца.

Другото мнение на шофьори категорично отрича да бъдат въведени подобен вид изследвания. Те са по-склонни да обвинят работодателите си и фирмите, в които работят.

„Моят шеф ми казва, че в 6 ч. днес трябва да бъда на мястото за разтоварване. На мен времето ми за задължителна почивка обаче възпрепятства този час. Аз надушва два закона – слагам магнит, с които манипулирам компютъра на камиона и едновременно с това вместо да спя или просто да почивам, аз тръгвам на път. Още не се е съмнало, сърцето ми спи, но ако не разтоваря навреме се стига до неустойки, загубите за шефа ми ще доведат до мой загуби. Е, кажете ми сънната апнея ли е проблема или пренатоварването на организма?“

Така разсъждава Николай Милчев – шофьор от 20 г. В момента кара ТИР, а 10 г. е бил на автобус в София.

„Замислете се! Ако всеки тръгва на път отпочинал, средоточен е в обстановката и осъзнава отговорността, че управлява машина, то нито жертвите на АМ „Тракия“ от автобуса на „Ивкони“ щеше да ги има, нито блъснатия автобус от турския ми колега!“

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK