Пeсни ,,на високо” огласиха Балкана над Сатовча

Под егидата на народния представител от ПП ГЕРБ – Веселин Давидов в събота от 19:00 часа на поляните пред хотел „Зенит“ в с. Сатовча бе официално представена книгата „Песни „на високо“ от Долен и Сатовча“ на авторски колектив, сформиран от писателя Лъчезар Селяшки с организационната и творческа подкрепа на изкуствоведа и музикант Тодор Узунов, който е и председател на местното сдружение за опазване паметниците на културата „САТО“.

На представянето присъстваха настоящи и бивши представителки на женските певчески формации от селата Долен и Сатовча с техни близки и приятели, основна част от авторския колектив на книгата, директори на училища и учители от Гоцеделчевския регион, кметове на населени места от региона, множество дейци на културата и изкуството, видни историци, общественици, представители на неправителствени организации.

Специални гости на събитието бяха Иванка Карталова („кака Ванга“) - доайен от старата сатовчанска група на високо пеене, заместник-областният управител на област Благоевград Георги Баханов, кметът на с. Долен Валентина Мицикулева, проф. Юлия Дилова от НБУ, Румен Данов - съпредседател на сдружение за опазване паметниците на културата „САТО“, известният музикант и китарист от Гоце Делчев - Николай Урумов.

Книгата се посвещава на един изключителен феномен, характерен за гоцеделчевските села Долен и Сатовча - т.нар. „доленско пеене на високо“. По научен път чрез анализи и студия, и същевременно интригуващо, задълбочено и прецизно се изследва същността, характеристиките и произхода на песните „на високо“. Проследява се балканската одисея на този феномен, като се отправя поглед назад към етногенезиса на религиознообредните практики на славяните смолени, населяващи днешните територии на Русия, Украйна и Беларус.

Анализирани са уникални сходства на песните „на високо“ от Долен и Сатовча с песни на славяните от Горен Днепър. Извън аналитичната част сборникът съдържа и 9 нотирани песни „на високо“, споделени размисли на 8-те жени от групата, лауреати на престижната европейска Хердерова награда (1988г.), както и любопитни раздели „Награди и отличия“ и „През фотообектива“.

Представянето на книгата както в официалната, така и в неформалната му „коктейлна част“, бе съпроводено с множество емоционални изпълнения на автентични многогласни песни „на високо“ от днешните представителки на женските певчески групи от селата Долен и Сатовча. Същевременно представянето на книгата, като своеобразно събитие с културно-историческа насоченост, се провежда и под лайт-мотива на поредица от планирани мероприятия на местно ниво през настоящата 2012-та година за чествания по случай 100-годишния юбилей от освобождението на Пиринска Македония, Родопите и Беломорието от османско владичество и връщането им в пределите на Българската държава.

„С провеждането на това събитие акцентираме на част от истински стойностните неща в живота и преди всичко на приемствеността. Посланието ни към настоящите и идните поколения е всички заедно да съхраняваме нишката на фолклорното богатство и на цялостното културно-историческо наследство от Западните Родопи и Пиринския край. Уникалното многогласно пеене „на високо“ е фолклорната визитна картичка на този регион. То е нещо, с което България с право може да се гордее и занапред пред света.  Написването на книгата-сборник и записването на диск към нея са крачка на отговорност, която се допълва и става пълноценнен процес чрез живата приемственост в лицето на днешните женски певчески формации от Долен и Сатовча“, коментира домакинът на събитието - народният представител Веселин Давидов.

 

КОМЕНТАРИ

за Миткова15:04 - 22.10.2012
Госпожа, чета случайно въпроса ви...ето електронна поща, която взех от една брошура на САТО - [email protected] Успех!
Миткова11:52 - 18.07.2012
Здравейте, обръщам се за помощ към всички вас,които познавате г-н Тодор Узунов. Интересуват ме координатите/актуални/ на Сдружение "САТО" и най-вече актуален телефон за контакт. Благодаря ви!
Ispania10:42 - 03.07.2012
"Те са нещо като мисионери...А тези, които не присъстваха са просто комисионери" АБСОЛЮТНО ВЯРНО!!! В САТОВЧА КОМИСИОНЕРИТЕ СЕ БОРЯТ С МИСИОНЕРИТЕ!!!!
Отговорен10:34 - 03.07.2012
Хора не политизирайте въпроса. То е ясно, че общината се управлява от неуки хора, но тук става въпрос за една уникална култура! Тя е доста голяма за да влезе в тесните глави на управляващите. Събитието беше на много високо ниво. Присъства зам.областния управител, г-жа Дилова от НБУ, Румен Данов който е много известен политик и навремето идваше по нашия край, музиканти и приятели на Узунов от къде ли не...от "българска памет" имаше, от Гоце Делчев, Брезница, Рибново, Дреново, Жижево, Вълкосел, Годешево, Кочан, Ваклиново, Долен. Всички тези хора са живата реклама на групата за високо пеене из района. Те са нещо като мисионери...А тези, които не присъстваха са просто комисионери.

FACEBOOK