Ученици от хаджидимовското училище с награди от международен конкурс и два национални конкурса

Снимки: Личен архив

Възпитаници на СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово, бяха отличени в три престижни конкурса за ученици, от които 1 – международен и 2 – национални.

Десетокласниците Георги Спахиев и Милка Воденичарова спечелиха призови награди в тях. В Международния конкурс „Заедно в XXI век“ Георги Спахиев се класира на първо място за реферат, а Милка Воденичарова на трето място – реферат.

Наградена бе и тяхната ръководителка Заприна Глушкова – старши учител по български език и литература, за отличната подготовка на учениците.

Церемонията по награждаване на отличените в Международния ученически конкурс „Заедно в XXI век“ - 2018/2019 учебна година бе на 27 юни 2019 г. в Руския културно-информационен център в София.

За петнадесета поредна година той се организира от Фондация „Устойчиво развитие за България” и Организационен комитет с участието на: Синдиката на българските учители, Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти, Националния дворец на децата, Сдружение „Български антифашистки съюз“, Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, Сдружение на приятелите на Русия „Ал. Невски”, дружество „Найден Геров“, Федерация „Съюз на съотечествениците”, Представителството на Россътрудничество в България - РКИЦ, Союз друзей Болгарии – Москва.

Събитието е под патронажа на Посолството на Руската Федерация в Република България и с подкрепата на Министерството на образованието и науката.

Конкурсът има за цел да стимулира интереса на учениците за запознаване с миналото, настоящето и бъдещето на българо-руските връзки и сътрудничество, да формира в подрастващото поколение чувство на приятелство между народите, а чрез средствата на изкуството да се даде възможност за творческата изява на учениците. Този конкурс е в рамките на дългосрочния международен проект „Заедно в ХХІ век” на Фондация „Устойчиво развитие за България”.

Това е вторият международен конкурс с награди за хаджидимовски ученици. Първият бе преди близо 2 месеца.

В Националния конкурс „Куба – далечна и близка“ същите десетокласници – Милка Воденичарова и Георги Спахиев, си смениха местата. Милка Воденичарова бе класирана на първо място за реферат, а Георги Спахиев - на второ място. Трогната от високия приз, Милка поздрави Нейно Превъзходителство – посланик на Куба, Каридад Ямира Куето Милиан и изпрати чрез нея своето послание до кубинските деца.

Призьорите бяха наградени на специална церемония ден преди международния конкурс - на 26 юни, в Националния дворец на децата в София. Отличена бе отново и ръководителката на хаджидимовските ученици, Заприна Глушкова.

Сред гостите на тазгодишната тържествена заключителна церемония бяха, както съобщихме: Нейно Превъзходителство Каридад Ямира Куето Милиан - посланик на Куба в България, Гисмео Мартинес Ривера – консул на Република Куба в Посолството на Куба, Росица Иванова – началник на Регионално управление на образованието – София-регион, Станка Шопова - председател на Организационния комитет на Конкурса и почетен председател на Асоциация за приятелство „България – Куба“, Тамара Такова – научен ръководител на Конкурса и председател на Асоциация за приятелство „България – Куба“, Желю Иванов – главен експерт в Централата на СБУ, Татяна Досева – директор на НДД, Радост Мазганова – член на Организационния комитет на Конкурса, Лъчезар Еленков – член на журито на конкурса, и др.

Трето щастие завладя старши учител по БЕЛ, Заприна Глушкова, в тези мигове – само за три дни тя получи още една новина за награди от Национален конкурс „Вазовата България“. В него учениците на Глушкова участваха със 6 есета и 1 презентация, за които имат 6 втори места за есетата на Георги Спахиев и Милка Воденичарова (отново) - 10. клас; шестокласниците Александра Александрова, Теодора Влахова и Стела Попова и петокласничката Анелия Спахиева.

Първото място за презентация е на Наталия Таранинова – 8. клас. Глушкова и учениците й са в очакване на наградите от Национален конкурс „Вазовата България“. Те няма да присъстват на 9 юли наа церемония по награждаване от конкурса поради причината, че учениците са вече във ваканция и голяма част от тях вече летуват някъде.

Заприна Глушкова изказва специална благодарност към ръководството на СУ "Никола Вапцаров", което е помогнало на талантливите ученици и на техния учител да присъстват на церемониите по награждаването.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK