4 месеца след изчезването на Янек! Вина има, виновни няма

Снимка: Infomreja.bg

МВР: Няма пропуски по разследването

МВР не е открило никакви нарушения от страна на РУ – Дупница, при реакцията им на сигнала за отвличането на Янек Миланов. Това заявиха от силовото ведомство в отговор на запитване по Закона за достъп до обществена информация, изпратено от Mediapool. Така въпреки сериозните съмнения за забавено разследване и последващи протести пред сградата на полицейското управление в Дупница, наказания няма да има.

Отговорът:

"От страна на началника и служители на РУ – Дупница, незабавно са предприети действия за създаване на организация за изясняване на подадената информация и такива за установяване на обстоятелства, свързани с изчезването. Установени са отделни (формални) пропуски в прилагането на вътрешноведомствената уредба, които нямат пряко отношение към извършените оперативно-издирвателни мероприятия от служители на РУ-Дупница", пише в отговора на МВР пред Mediapool.

Фактологията:

На 2-ри август 2020 г. от ОДМВР – Кюстендил, разпространяват прессъобщение със снимка на Янек и апел за съдействие от страна на гражданите по издирването му. Ден по-късно става ясно, че Миланов за последно е видян на 31-ви юли, когато се качва в джипа на Васил Капланов – Каплата. Тогава след телефонен разговор между двата, 43-годишният дупничанин се качва в автомобила на Каплата, за да изяснят стар конфликт. Няколко дни по-късно в Дупница се завръща от чужбина и братът на Янек – Марио. Последва автошествие, в което дупничани настояха за бърза реакция от органите на МВР и спешни издирвателни действия.

Главният прокурор се зае с проблема

Случаят не остана незабелязан и от главният прокурор Иван Гешев, който посети на два пъти Дупница, за да се запознае как върви разследването. "Поел съм ангажимент към брата на Янек – Марио. Ще следя лично този случай, това дело ще се наблюдава колкото е нужно. Знам, че на местно ниво има липса на доверие и страх. Не мога да реша всички проблеми, но за този съм се ангажирал и ще се постарая местните зависимости да приключат", коментира тогава Гешев. Последва проверка на Районното управление на полицията в Дупница, като резултатите от нея станаха ясни 4 месеца по-късно. ИНФОМРЕЖА от своя страна също направи запитване до МВР. Отговор липсваше, вероятно, защото не е по Закона за достъп до обществена информация, въпреки че цялата общественост искаше да разбере има ли грешка в предприетите действия от страна на РУ – Дупница.

Протест с искане за оставка

На два пъти малка група дупничани се събираха на протест пред сградата на РУ – Дупница. Искането беше едно – оставка на началника Борислав Динев и пълна проверка по случая. "Мога да уверя цялото общество, че няма никакво забавяне по случая Янек. Времето ще покаже, че съм прав. По случая се работи максимално активно от цялата дирекция на МВР – Кюстендил, включително от Главна дирекция. Уверявам Ви, че се работи и ще има развой по случая. Активната ни работа започна още на 1-ви август“, заяви тогава началникът на РУ - Дупница, Борислав Динев, уточнявайки, че виновният по случая с Янек е в ареста.  

Акциите:

До оставка на Динев не се стигна, но в този период бяха проведени 6 мащабни полицейски операции. Претърсваха се на няколко пъти полетата в района на Дупнишко, участваха над 100 служители на МВР, включи се и конна полиция, следови кучета, но следа от Янек нямаше. На 26-и и 27-и ноември издирването беше подновено, но този път водолази търсеха следи от Янек в язовир „Дяково“, защото точно там – няма яснота. Репортер на ИНФОМРЕЖА отново бе на място, но от двудневната операция нямаше резултат.

Васил Капланов – „студените досиета“

В първия месец от изчезването на Янек бяха проверени множество обекти и заведения, свързани с бизнеса на Васил Капланов. "Няма да се откажем, ще работим колко трябва, ще влагаме кадри и ресурси, за да можем да си свършим работата по отношение на това лице Капланов. Ще проверим всичко от „студените досиета“ на Капланов, а причините са много", посочи Гешев при последната си визита в Дупница. 

Така Капланов се сдоби с две обвинения – едното за открито голямо количество боеприпаси, за което му беше наложена парична гаранция в размер на 2000 лв., както и за закана за убийство, отправена срещу дупничанина Димитър Недев. По отношение на последното деяние на Каплата е наложена мярка постоянен арест, която е окончателна и не подлежи на обжалване. Последва и коментар от защитата на Капланов, според който от прокуратурата упражняват масиран натиск върху семейството на задържания. Бившата съпруга на Каплата - Петя е привиквана 5 пъти в полицейския арест, за да дава показания по случая. Защо ли? Именно тя се явява ябълката на раздора, тъй като месеци по-рано Петя е имала интимна връзка с безследно изчезналия Янек.  

Синът също сплашвал Янек

В началото на ноември под ударите на закона попадна и синът на Капланов – Никола, който според прокуратурата, е участвал в едно от посегателствата върху имуществото на Янек. Разследването установява, че около 09:30 ч. на 07.05.2020 г. обвиняемият Никола Капланов умишлено нанесъл повреди на лек автомобил м. „Пежо“, паркиран пред жилищен блок в ж.к. „ Бистрица“, в гр. Дупница. С остър предмет той надраскал калниците, вратите, броните, предния капак и багажника на чуждото превозно средство и срязал една от гумите. Автомобилът е собственост на безследно изчезналия Янек Миланов, посочиха от прокуратурата. Последва искане за постоянен арест, което беше внесено в Районен съд – Дупница. Там магистратите решиха на Никола да бъде наложена „подписка“, като решението беше потвърдено и на по-горна инстанция – Окръжният съд в Кюстендил.  

Вина има, виновни няма!

Въпреки удълженото с 2 месеца разследване по случая с изчезването на Янек, към този момент няма повдигнати обвинения, няма арестувани, няма и следи. В Дупница продължават да питат: „Къде е Янек?“, въпрос на който вече четвърти месец няма отговор. Близките пък все още се надяват той да бъде открит – жив! Каква ще е развръзката по случая и дали ще има такава, никой не знае. Факт е, че има изчезнало лице, факт е и огромния ресурс, който хвърлиха от МВР по издирването му. Коментарите в тази насока могат да бъдат различни, а вероятно изходът по случая с Янек ще бъде един - „Вина има, виновни няма“!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK