Пернишка фирма ще търси злато в Г. Делчев и Гърмен, ОбС се произнася на следващата сесия

снимка: infomreja.bg, архив

Общинският съвет в Гоце Делчев отложи приемането на внесеното предложение от пернишкото дружество "Бългериън Комодити Трейд" ООД за извършване на геоложки проучвания за наличие на златни находища в общините Гоце Делчев и Гърмен.

Дружеството е получило разрешение за геологопроучвателни дейности на 8 август 2013 г., с решение на правителството на Пламен Орешарски.

Отлагането на точката за следващата сесия бе заради неудовлетвореност от отговорите на пернишката фирма, които са били обсъдени в постоянните комисии към Общинския съвет в Гоце Делчев.

„Взехме решение до следващото заседание представители на „Бългериън Комодити Трейд” да дойдат лично в Гоце Делчев и да се срещнат с членовете на съответните комисии, като отговорят на въпроси, възникнали по време на обсъжданията", поясни председателят на ОбС - Гоце Делчев Ангел Гераксиев.

Според разрешението, дружеството има право да извърши за своя сметка проучване на метални полезни изкопаеми и подземни богатства по чл. 2 от Закона за подземните богатства, в т. нар. площ "Рибново", разположена на 72 декара общински терени в землищата на селата Рибново, Осиково, Скребатно, Балдево и Лещен, община Гърмен, както и в гоцеделчевските села Буково, Брезница и Господинци.

През мандата на предишното правителство общо 5 фирми получиха от тогавашния Министерски съвет разрешителни за проучване на подземни богатства, сред които и пернишката „Бългериън Комодити Трейд“.

Разрешенията и за петте дружества са за срок от три години, а контролът по изпълнението на сключения договор се осъществява от министъра на икономиката и енергетиката..

В периода на проучвателните дейности „Бългериън Комодити Трейд“ със собственик Мариан Дамянов ще вложи 987 000 лева, а за мероприятия по опазване на околната среда – 36 000 лева.

 

КОМЕНТАРИ

ами08:44 - 27.03.2015
Ами ако намерят?!?!?!
Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK