Перничани погребаха Миньор, Янакиева с най-голяма заслуга

 

ОТ РУБРИКАТА "СТАНИ АВТОР"

 

Футболът е игра на голове, но и на пари, влияние и лобита на всяка крачка. Няма как по друг начин да имаш отбор в "А група", пък било и то в българската. Тези на пръв поглед тривиални неща обаче не бяха отчетени от редица отговорни фактори в миньорския град и съвсем очаквано Миньор се озова в "Б" група.

Община Перник няма парите да издържа отбор в "А група", пък и не би трябвало да го прави, защото в съвременния спорт клубовете са частна, а не общинска собственост. Кметицата Росица Янакиева, от която цял Перник е пропищял, обаче можеше да направи някои важни неща за футбола в миньорския град. На първо време Янакиева можеше да не се кара с цяла България за щяло и не щяло, а да убеди някой инвеститор, че си заслужава да инвестира в Миньор.

Другото важно нещо е, че "Стадиона на мира", на който перничани играят домакинските си мачове, можеше да бъде даден за ползване на новия собственик на отбора и за дейности извън футбола като например концерти. Това отново би накарало някой сериозен инвеститор да се нагърби с нелеката задача да издържа отбор в родната "А" група.

Вместо това Янакиева намираше кусури на родните пътища като обвиняваше бившата регионална министърка Лиляна Павлова. Янакиева първо да си погледна общинските пътища, пък тогава да си вре нослето на други места. По средата на сезона Миньор остана без пари, а застархователната компания "Лев Инс" само подпечата полицата на перничани за "Б" група. В интерес на истината трябва да признаем, че не вихрушката на Перник е виновна за съдбата на Миньор.

Какъв принос дадоха феновете на отбора, които твърдят, че Перник е най-негостоприемният град за футбол. Перничани са на незавидното 14-то вясто по посещения с едва 1270 човека средно на мач. То излиза, че не само отборът, но и публиката е отпаднала от майсторската група. Каквото и да си говорим, едно е ясно - Миньор вече няма да е част от "А група", а това е жалко. Жалко е, защото миньорци се завърнаха в елита през пролетта на 2008 г. и изиграха някои забележителни мачове през тези пет години.

През есента на 2009 г. те победиха ЦСКА с 3:0 на стадион "Българска армия", а през пролетта на 2012 г. надвиха Левски с 1:0 в столицата и отказаха "сините" от титлата. За да има нови такива мачове на перничани, а не Миньор да изчезне от футболната карта на България, е необходима повече далновидност от страна на кметската управа, повече подкрепа от страна на феновете, повече амбиция и нещата ще си дойдат на мястото. Не е чак толкова сложно, но трябва да се направи!!!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK