Пенсионният фонд - свободен избор или...?

Кой избира вместо мен?

Много хора се оказват и неприятно изненадани – от това, че им казват "вие сте служебно разпределени в пенсионен фонд", от малките суми по личните им партиди, дори от факта, че не могат да изтеглят парите си преди да навършат пенсионна възраст. А какво от тези недостатъци на пенсионната система бихме могли да поправим и защо е важно да го направим? На първо място – това са си ваши пари, от вашия труд и имате пълно право да се интересувате какво се случва с тях.

Второ, от тях ще зависи част от дохода ви след пенсия. Наистина, не много, защото в задължителния универсален фонд отиват само 5% от осигурителния ви доход, като според Кодекса за социално осигуряване от 2017 г. този дял трябва да е 7%.

За работещите при тежки условия има допълнително осигуряване от 7% или 12%, според категорията, от което ще се получава ранната пенсия. Докато при универсалните схеми вноските се разпределят между работодател и служител, при професионалните всичко е за сметка на работодателя.

Ние от Счетоводна къща „Крестън БулМар - Кюстендил” ще ви дадем малко  информация за пенсионните фондове, която може да Ви бъде полезна.

Преди обаче да се захванете с избора, ето и основните неща, които трябва да знаете за пенсионната система в България.

Каква е разликата между различните видове схеми и всеки ли се осигурява в тях?

В България пенсионният модел е на три стълба – първият е държавното обществено осигуряване, вторият са задължителните фондове – универсалните са за родените след 1959 г., а професионалните за работещите при тежки условия, т. нар. първа и втора категория труд.

Вноски в универсален фонд не правят служителите в Националната разузнавателна служба, служба "Военна информация" на Министерството на отбраната и Специалната куриерска служба на Министерството на транспорта и съобщенията
Третият стълб е доброволното осигуряване. В него вноски могат да имат всички, които пожелаят.

Как да разбера къде се осигурявам?

Всяка година до края на май фондът ви трябва да ви изпраща извлечение колко пари имате по партидата си. Възможно е в офиса на дружеството адресът ви да е сгрешен или стар и затова да нямате такова извлечение. В този случай може да проверите фонда си през НАП – трябва ви персонален идентификационен код (ПИК), който дава достъп и до много други услуги на агенцията. Заявление за него се подава в офис на приходното ведомство, а получаването му е в съответния териториален офис според постоянния ви адрес. С ПИК имате достъп до информация върху каква сума са осигуровките, дали се бавят, в кой фонд постъпват.

Защо никой не ми е казал, че трябва да си избера пенсионен фонд?

Тъй като изборът е личен, работодателя не би трябвало да ви насочва. Универсален и професионален фонд се избират до три месеца след като започнете първата си работа на трудов договор. Ако това не се случи, ще бъдете служебно разпределен в някое от дружествата. Дори и при смяна на работодателя, пенсионния фонд ще си остане същия. Важно е да знаете – в счетоводството ви не могат да ви кажат къде сте осигурен, нямат право да ви избират фонд или да ви местят.

А мога ли да сменя фонда?

Да, ако са минали две години след първоначалния избор/разпределение за задължителните схеми, и една година за доброволните. След този период смяна може да се прави веднъж годишно. Тя става като отидете в новоизбраното дружество и подадете заявление по образец. Таксата за смяна е 20 лв., които се плащат отделно и не се удържат от сметката ви. Промяна на фонд може да се случи само и единствено по ваше желание, никой няма право да ви принуждава, а това е информация, която може да споделяте само ако искате. При нарушения сигнали се подават до КФН.

Парите в сметката ми са малко. Защо?

Единият вариант е да сте осигурявани на много ниска сума. Вторият – пенсионния фонд да има ниска доходност. Възможно е и работодателят да не е внасял навреме сумите, или пък заради проблеми в НАП те да се бавят. Последното обаче може да се случи за няколко седмици, до месеци и трудно влияе на цялата ви сметка. Ако ви се струва, че се губят пари и липсват вноски, обадете се на пенсионната компания и попитайте. При нужда може да подадете и сигнал до НАП.

Какво ще ми даде допълненото осигуряване?

Универсалният фонд дава втора пенсия, над тази от държавната система. Професионалният осигурява плащането при ранно пенсиониране. Доброволният ще ви донесе третата пенсия. За всеки от тях сумата, която ще получавате, зависи от три неща – осигурителния доход, съответно вноските (при доброволното си ги определяте сами), доходността от инвестиции на фонда и таксите, които пенсионното дружество събира. При повечето таксите са еднакви.

Мога ли да тегля предсрочно пари?

От задължителните фондове – не. От тях пари може да получите едва когато навършите пенсионна възраст. От доброволните могат да се теглят пари по всяко време, но ако теглите вноска – трябва да си платите преотстъпения 10% данък. Ако теглите само от доходността, данък не се дължи.

Надяваме се, че поне малко сме ви ориентирали в пенсионното осигуряване. Ако имате още въпроси, свързани с личните финанси, свържете се с нас – Счетоводна къща „ Крестън БулМар – Кюстендил”.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK