Пенсиониран университетски преподавател, "дете на бежанци", е новият президент на Австрия

Източник: ЕПА

Новият президент на Австрия Александър ван дер Белен е първият държавен глава от Зелената партия в Западна Европа, пише "Гардиън". 72-годишният пенсиониран университетски преподавател по икономика често се определя като "дете на бежанци". 

Той е депутат от Зелената партия в продължение на 18 години преди да напусне парламента през 2012 година и да стане столичен съветник във Виена.

Белен участва на президентските избори като независим, въпреки че кампанията му беше подкрепена финансово от зелените. Той успя да получи широка подкрепа от лявоцентристите, с което предотврати издигането на първия популистки и евроскептичен президент в съвременна Европа - Норберт Хофер.

Новият държавен глава, който получи по-голяма подкрепа в сравнение с тази на Зелената партия на национално ниво, напусна партията, аргументирайки се, че президентът трябва да бъде над партийните политики.

Разглеждан от повечето консерватори като твърде ляв и от крайните зелени като недостатъчно радикален, Ван дер Белен прекарва началото на политическата си кариера при социалдемократите и дори за кратко флиртува с масонството.

Известен като Саша заради руските си корени, Белен води зелените от 1997 до 2008 година, превръщайки партията в четвъртата най-голяма политическа сила. Той подава оставка след избори, в които губи гласове за първи път за десетилетие.

Новият президент на Австрия също е голям пушач. "Веднъж се отказах за четири месеца (...), но защо трябва да се измъчвам на моята възраст", заявява той. Белен е поддръжник на гей браковете.

Той е роден на 18 януари 1944 година във Виена. Баща му е роден в Русия, има балтийски, германски и холандски корени. Майка му е от Естония.

Сред интересите на Белен са да чете Руска класическа литература от XIX век и комикси от поредицата "Доналд Дък". /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK