Пенсиониран агроном прибира 160 кг райски ябълки

снимки: infomreja.bg

Две дръвчета с райски ябълки отглежда в градината в двора си възрастният агроном-селекционер Стоян Петрунов от кюстендилското село Николичевци. Добивът за предходната година бил 160 килограма. Мястото е единствено за областта, където има засадени такива дръвчета.

“Заради оранжевия цвят на плодовете, когато отидем на пазара хората поглеждат с недоверие и ги мислят за домати. Райската ябълка след като се откъсне, трябва да отлежи 1-2 седмици, за да омекне, тъй като е твърда. Яде се като се махне ципата и се консумира месестата част, почти като при смокините. Знам, че помага за лечение на щитовидната жлеза”, споделя Величка, съпругата на Стоян.

Още през 1970 г. Стоян ги засадил. Дръвчетата са две, за да могат да се опрашват. Отскоро в градината на семейството отглеждат и киви, калемите взели от Сандански.

Стоян е дългогодишен агроном в Института по земеделие. Негов сорт ябълка, призната с патент, е Стоянова красавица. Утвърдена е и от Министерство на земеделието. От плодовете дегустират и французи в южната част на страната.

Има създаден сорт дюля, какъвто няма друг в страната, който да съперничи по едрина и вкусови качества. “Кръстил съм я на майка ми на името - Албена. Имам и сорт ябълка, наречен Ненкова едра, на името на баща ми. Който един път е вкусил, е пожелал и втори път да ги опита”, добавя селекционерът.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK