Стартира дългоочакваният ремонт на Младежкия дом в Дупница

Снимки: Община Дупница

Превръщат го в Градски исторически музей

Старт на дългоочаквания ремонт на Младежки дом и преустройството му в Градски исторически музей на Дупница бе официално даден днес. На тържествена церемония „първа копка“, отец Георги Паликарски отслужи молебен за здраве, безаварийна работа и успех. Кметът на Дупница инж.Методи Чимев и изпълнителят „Галчев Инженерениг“ в лицето на Любомир Галчев направиха символичната първа копка. Сред официалните лица бяха заместниците Крум Милев и Олга Китанова, директорът на музея Анелия Геренска и други.

Стойност на проектното предложение е 2 178 883.00 лв., от които 1 470 000.00 лв. е безвъзмездната финансова помощ и 708 883.00 лв. собствен принос чрез Финансов инструмент, приложен чрез „Фонд за устойчиво градско развитие“ ЕАД. Това е първият проект, който Община Дупница изпълнява чрез подобен род финансиране. Срокът за изпълнение на проектното предложение е 30 месеца и приключва на 08.10.2023 година.

Проектът предвижда цялостно преустройство и смяна на предназначението на сградата в Исторически музей, в съответствие с нормативните изисквания за устройството, дейността и организацията на музеите. Предложените за изпълнение СМР са базирани на конкретната необходимост от допълнителен набор пространства и помещения за функционирането на музея, в сграда, проектирана за Младежки дом. "В съответствие с най-добрите практики в областта на музейното дело, в реконструираната сграда на Историческия музей – гр. Дупница ще бъдат обхванати тематично всички направления, като ще се отдели място и за историята на града и района от Освобождението до днес, зала за временни и гостуващи изложби, зала за аудиовизуални презентации с цел въвеждане на интерактивни техники за интерпретация и представяне беседите на екскурзоводите и музейните работници и др.

Залата ще се използва и за изнесени уроци по “Краезнание” за учениците и децата от общината. Предвидили сме обособяване на съпътстваща инфраструктура към музея: детски образователен център, кафе „Музейно”, магазин за сувенири и др. В рамките на дейността ще се ремонтира и съществуващата ритуална зала, която ще бъде използвана като мултифункционална зала за събития и ритуали, както и за временни и гостуващи изложби“, коментира инж.Чимев. „Проектът е от изключителна важност за нашия град, защото до момента Дупница не разполага с подходящи зали за експозиция на богатото ни културно-историческо наследство. Това от една страна е пречка пред развитието на културния туризъм в общината и включването ни като дестинация в различни туристически пакети, а от друга, е пречка и пред възпитанието на младото поколение в патриотичен дух и запознаването на жителите и гостите на града с ценните исторически находки, които музеят притежава. Затова съм убеден, че обособяването на Исторически музей – гр. Дупница в една подходяща модерна и красива материална база, ще подпомогне града в посока привличане на нови туристи и посетители, което от своя страна ще изиграе благоприятна роля върху икономика“, допълни инж.Чимев.

„Не на последно място трябва да се отбележи, че Младежкият дом е сграда, която е скъпа за всеки дупничанин, с уникална архитектура, една от първите сгради на Балканския полуостров с вантова конструкция. Направена е по проект на бележития ни съгражданин арх. Сапунджиев. В последните години тя не е в най-добрия си вид. Възстановяването на облика, който тази сграда заслужава, бе сред приоритетите ни и благодарение на този проект, идеята ще бъде реализирана“, заключи инж.Чимев.

За да ускори реализацията на проектното предложение, още преди подписването на договора, Община Дупница проведе ключовата обществена поръчка за изпълнение на СМР под условие, че договорът ще бъде сключен след осигуряване на финансиране. Вече има договор с избрания изпълнител „Галчев инженеринг“ ЕООД, чийто срок за работа е 180 дни. Това ще позволи да се съкрати значително времето за изпълнение и в края на тази година ще има завършеност на основните предвидени дейности.

"Ще направим всичко възможно, дейностите да бъдат изпълнени качествено и в срок. Задължава ни и фактът, че това е емблематична за града сграда, която ще поеме историческото наследство на Дупница и региона", допълни Любомир Галчев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK