Пеевски мести „Булгартабак“ в Дубай

Снимка: Infomreja.bg

Един от най-големите предприемачи в България Делян Пеевски мести цигарения си бизнес в Дубай. Скандалното решение на депутата от ДПС издадоха пред BIG5.BG три независими един от друг източника – в правителството, в местната управа на Благоевград и от самата фабрика на „Булгартабак“. 

Властта е наясно с плановете на топ бизнесмена и не е във възторг. Засега се твърди, че първо в арабското емирство ще бъде преместена благоевградската фабрика на „Булгартабак“. Когато това се случи, югозападният град на практика ще бъде поставен на колене, тъй като с данъците си цигареният завод генерира голяма част от бюджета на общината.

За 2013 година например дружествата от групата са внесли в приход на държавния бюджет около 700 млн. лева. В тази сума основната част се пада на внесените акцизи, които са около 85%. Данъкът върху добавената стойност представлява приблизително 12% от внесената сума. Това сочат данните от консолидирания финансов отчет за четвъртото тримесечие на компанията за 2013 г.

Над 5,5 млн. лв. корпоративен данък внесе „Булгартабак“ в държавния бюджет за дейността си през изтеклата 2013 година. Консолидираният нетен финансов резултат на дружествата от групата е в размер на 67 665 хил. лв., се допълва в отчета.

Най-силно ударът по финансите на община Благоевград ще се усети в образоването, тъй като почти всички училища в града са общинска собственост и бюджетът им се формира именно от налозите, които плаща най-големият работодател в региона.

Само две училища в Благоевград са държавни, т.е. не зависят от общинската хазна. Преместването на фабриката с капацитет за производство на 27 милиарда къса цигари годишно, ще се отрази на целия социален живот, тъй като производителят на най-популярни марки са Prestige, Victory, ЕVА, MM, GD, Global дава работа на над 1250 човека, които се очертава да останат на улицата.

Преди три години „Булгартабак холдинг“ откри свое задгранично дружество, базирано в Дубай. Това стана ясно от съобщение на цигарената компания, писа тогава „Капитал“. „Съветът на директорите на „Булгартабак холдинг“ АД е одобрил учредяването на дружество Bulgartabac Trade с регистрация в Jafza, Дубай“, се казва в официалното съобщение на компанията. Jafza е една от най-големите и бързо развиващите се свободните зони, пише на сайта на зоната. Създадена е през 1985 г. и днес се простира върху площ от 48 кв.км и е дом на над 6400 компании.

Новоучреденото дружество е с капитал 500 000 дирхама (валутата на Обединените арабски емирства), или около 136 145 долара, от които „Булгартабак холдинг“ АД притежава 60%, а дъщерната му компания, занимаваща се с дитрибуция – „Булгартабак трейдинг“ ЕАД, останалите 40%.

От съобщението на „Булгартабак“ не стана ясно какви са целите, които ще има пред новоучреденото дружество, и дали през него ще преминават операциите на „Булгартабак холдинг“ за пазарите в Близкия изток. А те са сред приоритетните пазари за цигарения холдинг през тази година. Наскоро компанията обяви, че планира да пласира в Близкия изток 15.5 млрд. къса цигари, а през 2013 г. да увеличи износа си за страните от региона с още 7%.

В момента над 90% от продукцията на двете цигарени фабрики на групата в Благоевград и София е за износ, и то основно за региона на Близкия изток и Северна Африка. Компанията отчете, че през последните години е реализирала ръст в продажбите в Близкия изток. За 2009 г. с над 45%, за 2010 г. - над 115%, а през 2011 г. - с 25%.

През март 2015 г. „Булгартабак холдинг“ направи почти пълна промяна в мениджмънта на двете си цигарени фабрики в София и Благоевград. От края на февруари промените в съвета на директорите са вписани в Търговския регистър.

Досегашният финансов директор на дружествата Владимир Жеков пое поста на изпълнителен директор и на двете предприятия – „София БТ“ и „Благоевград БТ“. Най-любопитно бе влизането на индийския гражданин Шреаз Кишор Фадниз. Като заместник-председател в борда остава адвокат Светлана Мартева, която не е ново лице за ръководството на фирмите от групата.

Причината за смяната на избрания през август 2014 г. съвет на директорите е неясна. Колегите от „Капитал” изпратиха официално въпроси до пресцентъра на публичния холдинг, но отговори така и не получиха. Възможно е да престоят смени и в ръководството на холдинга, след като на събранията на дъщерните дружества е гласувано двама от представителите да могат да влязат в съвета на директорите му. „Булгартабак“ се контролира от депутата от ДПС Делян Пеевски, алармира първо банкерът Цветан Василев,

В края на август пък официално стана ясно, че депутатът от ДПС и майка му Ирена Кръстева са придобили 5% от акциите на холдинга. И досега по косвени линии и според източници от пазара собствеността на мажоритарния дял в цигарената компания се свързваше с Пеевски, но това е първата му пряка връзка с дружеството.

На 17 август фирмата на Ирена Кръстева „НСН Инвестмънт“ е купила 100% от дяловете в дружеството „Табако Инвестмънт“, чиито собственик беше Петър Манджуков. От вписания в Търговския регистър договор за прехвърляне на дяловете става ясно цената на сделката и начина на плащане са определени с рамково споразумение, подписано между страните на 22 юли тази година. Според отчета на „Табако Инвестмънт“ към края на 2014 г. единственият му актив е дела в цигарения холдинг оценен на 16.9 млн. лв. Освен това дружеството има 37 млн. лв. задължения към досегашния си собственик дубайската Genertion Interntional Investment Ltd.

На следващия ден - 18 август Ирена Кръстева е дарила 90% от дяловете си в „НСН Инвестмънт“ на сина си. Паралелно с това тя му е дарила и по 50% в две други новосъздадени от нея през юли дружества – „Био уотър“ и „Био уотър инвестмънт“. Засега няма информация те да са придобивали някакви активи преди вътрешно семейната сделка, допълва изданието.

От последното общо събрание на „Булгартабак Холдинг“ се вижда, че „Табако Инвестмънт“ имат 368362 акции от дружеството, което прави 5% от общия им брой. По време на общото събрание, проведено през юни, тогавашният собственик и управител е Петър Манджуков е бил представляван от адвокат Гено Андреев, който е в една кантора с Александър Ангелов - адвокатът, който според банкера Цветан Василев е идеолог на сделката, с която контролът над „Булгартабак“ се е озовал в ръцете на Пеевски.

Сделката става в контекста на разместване в бизнеса на семейството. Вече стана ясно, че Пеевски е придобил половината от медийния и имотния бизнес на майка си, както и, че дружеството им „Нова Българска Медийна Група Холдинг“ купува телевизията „Канал 3“.

Не е новина, че новият изпълнителен директор на дружествата Владимир Жеков пое поста от Венцислав Чолаков. От юни 2014 г. Жеков е директор „Финанси и бизнес развитие“ на „Булгартабак холдинг“, както и финансов директор на дружествата в София и Благоевград, които вече оглавява. В продължение на три месеца - от февруари до май миналата година, е бил изпълнителен директор на „Техномаркет България“. Между 2008 и 2013 г. последователно е ръководител отдели „Парични потоци“ и „Финансов и оперативен контрол“ в „Метро кеш енд кери България“, където преди години е работил и Чолаков.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK