Пеевски излиза от Булгартабак

Делян Пеевски, снимка: Вig5.bg

Депутатът Делян Пеевски съобщи, че излиза от акционерната собственост на "Булгартабак". В специално разпространено до медиите изявление, цитирано от БТА, че той твърди, че ще продаде дела си в цигарения холдинг.

"През последните седмици в медиите зачестиха опитите за умишлено дискредитиране на "Булгартабак" чрез използване на моето име за отправяне на неистински внушения, свързани с дейността на компанията", посочва депутатът в своето изявление. Според него целта на подобни действия е името на "Булгартабак" да бъде "тенденциозно замесено в политически интриги от опоненти".

"Не мога да допусна също негативната кампания да засегне над сто хиляди производители на тютюн, чиито поминък зависи в голяма степен от дейността на "Булгартабак", заявява още Делян Пеевски. 

"Булгартабак" е от съществено значение както за националната икономика, така и за производителите на тютюн в страната, поради което компанията трябва да бъде защитена от всякакъв род посегателства и недобронамерени действия", пише в изпратеното становище.

Днес на регулиран пазар има една сделка с акции на "Булгартабак Холдинг" (към 15,15 часа), като в нея са прехвърлени 12 акции за по 66 лева на лот. От началото на годината книжата на дружеството поскъпват с 1,77 на сто. 

Участието на Пеевски в холдинга стана видимо през лятото на 2015 г., след като в Търговския регистър бе отразена покупката на 100 % от дяловете в дружеството "Табако инвестмънт", чийто собственик беше Петър Манджуков през дубайско дружество, от компанията "НСН инвестмънт". 

От огласения договор за прехвърляне на дяловете не станаха известни цената на сделката и начина на плащане, защото те са определени с рамково споразумение, подписано между страните на 22 юли. Според данни от Търговския регистър съдружници в “НСН Инвестмънт” са Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева. Самата компания се управлява от нея и от Александър Георгиев. 

Чрез компанията Пеевски придобива и до 50% от "Техномаркет България". 

В момента Делян Пеевски е депутат от ДПС, избран от района на Стара Загора. Той е отразил участието си в дружества в декларацията, която народните представители подават по Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

 

КОМЕНТАРИ

Вива17:10 - 19.02.2016
този грозник е най- големият виновник който с кметовете от ДПС делеше премиите на хората дето така и не ги получиха при управлението на Орешарски .Виновници има още много дано ББ ги изчисти та най- после хората да получават парите които са си изработили .Такива пиявици като Делян Пеевски изсмукаха кръчицата на българите .
лошо16:24 - 19.02.2016
Ами сега..... трябва да си търсим друг виновник за тютюна
Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK