Педиатри в Кюстендил отчитат бум на скарлатина

снимка: infomreja.bg, архив

Педиатри в Кюстендил отчитат бум на скарлатина. През последния месец рязко е нараснал броя на заразените деца. Ръст на заболелите отчитат и от лабораторията по микробиология на кюстендилската болница, където ежедневно малки деца се препращат за изследване.

“Не можем да кажем точна бройка, но през последния месец има завишение на болните. Причината е, че скарлатината се предава по въздушно-капков път”, коментираха медиците.

По данни на Регионалната здравна инспекция през последната седмица са регистрирани 6 случая на скарлатина в Кюстендилско.  Болните през предходния отчетен период са били с 1 по-малко.

Данните от РЗИ показват, че от началото на годината заболелите от скарлатина са 52 лица, при 35 случая за 2012 година.

Скарлатината е заболяване, засягащо най-вече деца от 3 до 13-годишна възраст, предимно в зимния период на годината. Заболяването се предава по въздушно-капков път, но е възможно заразяване чрез храна и замърсени предмети. Обикновено източник са болните от скарлатина, болни от стрептококови ангини и назофарингити.

Инкубационният период е кратък - от 2 до 7 дни. Тъй като заболяването е следствие от бактериална инфекция, след оздравяване не се придобива траен имунитет и е възможно да се срещат повторни заболявания. Контакт с оздравелия след карантинния период не е опасен.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK